Svensk veiledning med aktuell tolkning av anskaffelsesretten

Anbud365: Svensk veiledning med aktuell tolkning av anskaffelsesrettenKonkurrensverket, her ved generaldirektør Rikard Jermsten, er kommet med en ny form for veiledning til nytte ved tolkning av anskaffelsesretten (foto: Andreas Eklund).

Skriv ut artikkelen

Konkurrensverket i Sverige lanserer en ny form for veiledning til beste for innkjøpere og leverandører – og andre som kommer i kontakt med anskaffelsesreglene. Her presenterer hvorledes tilsynsmyndigheten ser på den aktuelle rettstilstanden i spørsmål der den ikke er helt klar eller der det er diskusjon om tolkningene. Konkurrensverket har notert at det råder en viss usikkerhet om dette blant svenske statlige myndigheter, og Högsta förvaltningsdomstolen har ikke gitt veiledning på området ennå.

Det tas sikte på å publisere et visst antall slike vurderinger i løpet av året. Vurderingene tar utgangspunkt i den rådende rettstilstand og kan komme til å revideres, heter det, avhengig av rettsutviklingen og arbeidet i svenske domstoler og i EU-domstolen.

Staten kjøper av staten

I den første av veiledningene tar Konkurrensverket for seg spørsmålet om når statlige oppdragsgivere kjøper varer eller tjenester av andre statlige myndigheter. Deres utgangspunkt er at staten er ett og samme rettssubjekt. Om det ikke finnes leverandører som er frittstående fra en statlig myndighet kan det ikke oppstå en anskaffelsespliktig kontrakt, heter det.

Hvis en statlig myndighet benytter ressurser fra en annen statlig myndighet som inngår i det samme rettssubjektet, eksempelvis ved å ta imot tjenester etter avtale, innebærer dermed ikke at myndighetene inngår en anskaffelsespliktig kontrakt. Under slike omstendigheter foreligger det ikke noen plikt til å kunngjøre.

Flere grunner

Slik Konkurrensverket ser det fins det enda flere grunner til at en anskaffelsespliktig kontrakt ikke kan inngås mellom to statlige myndigheter som er en del av samme rettssubjekt. En statlig myndighet kan ikke utgjøre leverandør til en annen myndighet i samme rettssubjekt i den mening som kreves for at en offentlig kontrakt skal kunne foreligge.

Det kan heller ikke oppstå, fremholder Konkurrensverket, rettslig bindende forpliktelser av gjensidig karakter mellom to slike myndigheter. Dette kommer av at to statlige myndigheter, som følge av uteblitt partshabilitet, ikke kan inngå avtale for egen regning. Det er staten som inngår avtalen og staten kan ikke binde seg selv. En statlig myndighet kan heller ikke påtvinge en annen myndighet i samme rettssubjekt å inngå rettslig bindende forpliktelser ifølge kontrakt gjennom rettslige skritt.

Bli den første til å kommentere på "Svensk veiledning med aktuell tolkning av anskaffelsesretten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.