Nær fire av fem svenske, offentlige virksomheter har identifisert anskaffelser som et område med spesiell korrupsjonsrisiko. Direkteanskaffelser er særskilt risikoutsatt. Dette fremgår av en utredning som Statskontoret har gjort for å legge grunnlag for en styrket innsats mot korrupsjon. Det går fremover, heter det, men med små skritt. Ikke minst savnes det at det ikke er noen som har det overgripende ansvaret for korrupsjonsspørsmål i den svenske statsforvaltningen.
I desember 2020 gav de svenske regjeringen Statskontoret i oppdrag å bidra til å fremme arbeidet mot korrupsjon i den offentlige forvaltningen. Statskontoret sorterer under Finansdepartementet og har til oppgave å bistå med utregninger og oppfølgning av statlig og statlig finansiert virksomhet samt overgripende spørsmål om den offentlige forvaltningens funksjon og utvikling. Resultatet av arbeidet ligger nå på bordet.
Korrupsjonsrisiko
Det konstateres at alle offentlige virksomheter utfører oppdrag som er utsatt for korrupsjonsrisiko, f.eks. anskaffelser og rekruttering. Dette er risikoområder som er felles for alle virksomhetene. Drøyt 80% av virksomhetene har i sine analyser identifisert at anskaffelser er et område med spesiell risiko. Direkteanskaffelser er særskilt risikoutsatt, heter det, ettersom de kan gjøres av personer som ikke har hånd om de ordinære anskaffelsene i virksomheten.
I tillegg er det heller ikke krav om at slike anskaffelser skal kunngjøres. I sin utredning peker Statskontoret også på at det er en risiko for at krav i forbindelse med anskaffelser kan begunstige eller gjøre det vanskeligere for leverandører. Dette kan, heter det, skje bevisst eller ubevisst.
Anskaffelsesstrategi
Siden 2016 har Sverige også hatt en nasjonal anskaffelsesstrategi med sju nærmere identifiserte mål. I målet som gjelder sosialt bærekraftig samfunn inngår eksempelvis det å motvirke korrupsjon. Strategien er for tiden til revisjon, bemerker Statskontoret.
Myndighetenes arbeid mot korrupsjon går fremover, poengterer Statskontoret, men utviklingen går langsomt. I perioden 2021 til 2023 er det skjedd forandringer i dette arbeidet – de er riktignok i de fleste tilfellene små, men til det bedre.
Anti-korrupsjonsarbeidet styrkes
Det finns ingen myndighet som har det overgripende ansvaret for korrupsjonsspørsmål i den svenske statsforvaltningen, fremholder Statskontoret. Innsatsen for styrke den offentlige forvaltningens arbeid mot korrupsjon må således styrkes, og Statskontoret foreslår overfor regjeringen bl.a. at Statskontoret får i oppdrag sammen med Brottsförebyggande rådet, Ekonomistyrningsverket, Konkurrensverket, Polismyndigheten och Upphandlingsmyndigheten å gå sammen om å styrke anti-korrupsjonsarbeidet.
Dessuten foreslås at regjeringen tydeligere beskriver hvilke forventninger den har til myndighetenes forebyggende arbeid mot korrupsjon i den nye handlingsplanen mot korrupsjon, bl.a. ved å sette et overordnet mål for arbeidet mot korrupsjon. Dessuten må, heter det, regjeringen, sørge for at nye myndighetssjefer og styremedlemmer har nødvendig kunnskap og kompetanse om myndighetens ledelsesrolle og ansvar i arbeidet med å avdekke og forebygge korrupsjon. Regjeringens dialog med myndighetene må brukes til å avklare hvilke forventninger regjeringen har til myndighetenes forebyggende arbeid mot korrupsjon.
Bli den første til å kommentere på "Svenske myndigheter: Fire av fem mener anskaffelser er spesielt korrupsjonsutsatt"