Sverige åpner for å reservere helse- og sosialkontrakter for ideelle

Anbud365: Sverige åpner for å reservere helse- og sosialkontrakter for ideelleVed å kunne reservere kontrakter til ideelle organisasjoner styrkes mulighetene for kommuner og regioner til å velge utfører ut fra et helhetsperspektiv, sier civilminister Ida Karkiainen i en kommentar. Nun har lat fram forslag til ny lov og nye bestemmelser som gjelder ideelle og det offentliges anskaffelser (foto: Kristian Pohl/Government Offices of Sweden).

Skriv ut artikkelen

Svenske offentlige oppdragsgivere skal få anledning til å reservere visse kontrakter for ideelle. Det gjelder innenfor helse og sosial i tillegg til utdannelse – og det omfatter så vel vanlige kontrakter som kontrakter innenfor et valgfrihetssystem. Det fremgår av forslag til nye bestemmelser fra regjeringen i vårt naboland. Samtidig tas det til orde for etablering av et register for ideelle – en form for kvalitetsstempel, heter det. Og en definisjon av hva som er ideelle, skal hamres ut.

I tillegg til lovforslaget «Idéburen välfärd» er også nye bestemmelser for tiden i lagrådet til kvalitetssikring. Ideelle organisasjoner skal etter ny lov gis anledning til å registrere seg i et spesielt register under forutsetning av at de oppfyller visse kriterier. Blant forutsetningene er at de har som formål å drive offentlig finansiert velferdsvirksomhet. En annen er at eventuelle overskudd må forbli i virksomheten, alternativt gå til andre registrerte ideelle virksomheter eller til forskning.

Kvalitetsstempel

Registreringen skal være frivillig, fremgår det av lovforslaget. Formålet med registeret er at det skal fungere som en form for kvalitetsstempel for de ideelle. Samtidig skal registeret føre til at de ideelle avgrenses mot offentlige og kommersielle aktører. Definisjonen av ideelle foreslås å være at en ideell organisasjon er en juridisk person som utelukkende har et allmennyttig sikte som fremgår av regelverk etc. Det skal fremgå at de ikke har interesse av gevinst. Definisjonen skal også bidra til å hindre misbruk.

Reservere for ideelle

De nye bestemmelsene som følger med lovforslaget, er at offentlige oppdragsgivere i Sverige skal kunne reservere for ideelle retten til å delta i anbudskonkurranser om visse velferdstjenester til en verdi over 7,8 mill svenske kroner. Det dreier seg om tjenester som helse- og omsorg, sosialtjenester og beslektede tjenester, samt undervisnings- og utdanningstjenester. De aktuelle ideelle må ha et allmennyttige formål som bidrar til å oppfylle hensikten med den tjenesten som er ute på anbud, heter det i lovforslaget.

Også ved valgfrihetssystemer

I tillegg er det meningen at offentlige oppdragsgivere også skal få rett til å reservere for ideelle når det er snakk om å etablere valgfrihetssystemer. Forutsetningen for at ideelle skal komme i betraktning her, er det samme som for konkurranser om vanlige kontrakter. Etter planen skal den nye loven og de nye bestemmelsene tre i krat 1. januar 2023.

Bli den første til å kommentere på "Sverige åpner for å reservere helse- og sosialkontrakter for ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.