Sverige forbereder kraftinnsats mot korrupsjon i det offentlige

Anbud365: Sverige forbereder kraftinnsats mot korrupsjon i det offentligeDen svenske regjeringen med civilminister Ida Karkiainen i spissen har i sommer satt i gang flere utredninger med sikte på å få styrket ammunisjon i kampen mot korrupsjon i det offentlige (foto: Kristian Pohl/Regeringen).

Skriv ut artikkelen

I Sverige forberedes nå en bred, kraftig offensiv mot korrupsjon i det offentlige. Flere utredninger ble satt i gang i sommer, og den svenske regjeringen har gitt utrederne beskjed om å gå konkret til verks. Statistikk alene holder ikke, heter det, gå ned i den operative virkeligheten og sjekk eksempler fra varslingsordninger. Og tiltakene som skal foreslås, må gi kommuner og regioner bedre ammunisjon i kampen mot korrupsjon. Ikke minst tjenestemenn med ansvar for anskaffelser befinner seg i en utsatt posisjon dersom foretak forsøke å påvirke beslutningsprosessen.

Av samlingen «Mutbrottsdomar i Sverige i 2021», utgitt av Institutet mot Mutor (IMM) fremgår det at 83% (25 av 30) av alle dommer i bestikkelsessaker gjaldt relasjoner mellom privat og offentlig virksomhet. Det er blant utgangspunktene for at den svenske regjeringen har satt i gang en utredning som skal gi en bred oversikt over all offentlig virksomhet i tillegg til næringslivet med ekstra søkelys på virksomhet som er offentlig finansiert. Det er grunner for å gjøre en spesiell analyse av privat virksomhet med koblinger til det offentlige, skriver regjeringen.

Denne utredningen skal også foreslå tiltak mot korrupsjon og annen påvirkning som er utenfor det tillatte. 5. januar 2024 er fristen for utredningen.

Kommunal korrupsjon

I en annen utredning som også ble satt i gang i sommer, skal Statskontoret gi en situasjonsrapport av korrupsjon i kommuner og regioner, analysere situasjonen og foreslå tiltak for å motvirke korrupsjon. Tiltakene skal gi kommuner og regioner forbedrede forutsetninger for effektivt å motvirke korrupsjon. Statskontoret er regjeringens utredningsmyndighet, og skal levere utredningen senest 15. juni neste år.

I mandatet påpeker regjeringen at de tikke holder med å ta utgangspunkt i statistikk i denne utredningen. Eksempelvis, heter det, bør Statskontoret undersøke operativt arbeid, roller og ansvar samt mål og retningslinjer når det gjelder korrupsjon. Det bør innhentes informasjon om f.eks. hendelser som rapporteres gjennom kommunale varslingsordninger og samle inn annen relevant informasjon fra sektoren ved spørreundersøkelser.

Korrupsjon i offentlig sektor innebærer, skriver den svenske regjeringen, å utnytte en offentlig stilling for å oppnå utilbørlig vinning for seg selv eller andre.

Handlingsplan mot korrupsjon

I sin handlingsplan mot korrupsjon (2021-2023) minner regjeringen om at offentlige kontrakter er ettertraktet for foretak, ikke minst fordi forvaltningen anses for å være en sikker betaler. Tjenestemenn med ansvar for anskaffelser befinner seg derfor i en utsatt posisjon dersom foretak forsøke å påvirke beslutningsprosessen.

Målet for offentlige anskaffelser er fastsatt av regjeringen. Ifølge definisjonen skal offentlige anskaffelser være effektive, rettssikre og ivareta konkurransen i markedet, samtidig som innovative løsninger fremmes og miljøhensyn og sosiale hensyn iakttas. Det, konstater regjeringen, innebærer bl.a. at man må være våken for mulig korrupsjonsrisiko i alle innkjøpsprosesser.

Bli den første til å kommentere på "Sverige forbereder kraftinnsats mot korrupsjon i det offentlige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.