Sverige: Oppfølging trengs i kamp mot useriøse; kunnskap og ressurser mangler

Anbud365: Sverige: Oppfølging trengs i kamp mot useriøse; kunnskap og ressurser manglerLikestillings- og arbeidsmarkedsminister Paulina Brandberg mot nylig den andre utredningen fra Delegationen mot arbetslivskriminalitet, der de har analysert ulike tiltak i arbeidet mot arbeidslivskriminalitet. Det er gjort sammenlikninger med øvrige nordiske land, deriblant Norge (foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Bare 14% av offentlige oppdragsgivere i Sverige fulgte opp de kravene de hadde stilt for å hindre useriøse i å få kontrakt. Det viser undersøkelser, som også antyder at det er mangel på ressurser og kunnskap det står på. I en fersk utredning er situasjonen analysert, konklusjonen er at det å følge opp kravene man har stilt gjennom hele avtaleperioden og hele leverandørkjeden, er avgjørende i kampen mot arbeidslivskriminalitet.

Den svenske regjeringen etablerte i 2021 en komite som skulle, ut fra et samfunnsovergripende perspektiv, støtte aktører som motarbeider arbeidslivskrimininalitet. Erfaringsutveksling står sentralt. Komiteen har tatt navnet Delegationen mot arbetslivskriminalitet, og nå levert sin andre innstilling: Arbetslivskriminalitet – arbetet i Sverige, en bedömning av omfattningen, lärdomar från Danmark och Finland.(SOU 2023:8).

I juni i fjor kom Arbetslivskriminalitet – en definition, en inledande bedömning av omfattningen, lärdomar från Norge (SOU 2022:36).

Finansieres av skattepenger

Konklusjonen i utredningen som nettopp er kommet, er at det er viktig å benytte de verktøyene som finnes i anskaffelsesregelverket for å bekjempe arbeidslivskriminalitet. Dersom det ikke skjer noen oppfølging av avtalte arbeidsvilkår, er det en risiko for at foretak som bedriver arbeidslivskriminalitet finansieres av skattemidler om de vinner anbudskonkurranser med løfte om vilkår som ikke innfris og som heller ikke kontrolleres, heter det.

Offentlige anskaffelser spiller en nøkkelrolle for å forebygge og motvirke arbeidslivskriminalitet i Sverige, understrekes det i utredningen. Det er flere stadier i en anskaffelsesprosess der arbeidslivskriminalitet kan forebygges. Å stille krav om at arbeidet skal utføres etter visse arbeidsrettslige vilkår er en mulighet. Under visse forutsetninger er det også mulig å stille krav som gjelder lønn, ferie og arbeidstid, skriver Delegationen, og understreker at det krever kompetanse og ressurser. Og kravene må følges løpende opp gjennom hele leverandørkjeden.

Bare 14% fulgte opp

Undersøkelser i Sverige viser at det (i 2019) bare var 14% av kommunene, regionene og de statlige myndighetene som hadde fulgt opp om stilte krav på arbeidsrettslige vilkår ble etterlevet av leverandøren.

Bli den første til å kommentere på "Sverige: Oppfølging trengs i kamp mot useriøse; kunnskap og ressurser mangler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.