Sverige skal skape arena for innovative anskaffelser

Anbud365: Sverige skal skape arena for innovative anskaffelserMinister for høyere utdannelse og forskning i Sverige, Matilda Ernkrans, la nylig frem en proposisjon om forskning, kunnskap og innovasjon (Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet).

Skriv ut artikkelen

Sverige skal etablere en arena for innovative anskaffelser. Formålet er at offentlige aktører skal kunne gjennomføre flere slik anskaffelser som stimulerer til innovasjon og samtidig skaper merverdi for samfunnet. Det fremgår av en proposisjon til Riksdagen som den svenske regjeringen lagt frem rett før jul.

I «Regeringens proposition 2020/21:60 Forskning, frihet, framtid – kunskap och innovation för Sverige Prop. 2020/21:60» heter det at tilgjengeligheten til ekspertkunnskap i hele innovasjonskjeden skal økes. Det gir bl.a. bedre forutsetninger for å gjennomføre innovative anskaffelser, heter det.

En innovativ anskaffelse er en anskaffelsesprosess som etterspør og tillater nye løsninger for å anskaffe bedre tjenester, betjene samfunnet og skap høyere nytteverdi. Slike anskaffelser, fremgår det av proposisjonen, har en viktig funksjon i den grønne omstillingen ved å styrke utviklingen av en ressurseffektiv, sirkulær økonomi og anskaffe klimanøytrale varer og tjenester.

Hensikten med arenaen

Arenaen for innovative anskaffelser retter seg inn mot offentlige oppdragsgivere, foretak, bestillernettverk og andre som er involvert i innovative anskaffelser, så som finansieringskilder og forskere. Arenaen, skriver regjeringen, skal understøtte etterspørsel, utvikling og utnyttelse av nye løsninger med innovative anskaffelser som verktøy, i tillegg til å utgjøre et forum for erfaringsutveksling og kompetanseoverføring.

Dessuten mener regjeringen at arenaen skal gi målrettet og praktisk støtte og skape forutsetninger for synergieffekter mellom ulike prosjekter, initiativ og offentlig og privat sektor. Likeså skal arenaen medvirke til å øke kunnskapen hos berørte aktører som betydningen av strategisk håndtering av immaterielle verdier innenfor rammen av innovative anskaffelser med det for øyet å øke forutsetningene for nyttiggjøring og fremtidig kommersialisering.

Bli den første til å kommentere på "Sverige skal skape arena for innovative anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.