Ulovlige direkteanskaffelser: I snitt to gebyrkrav til domstolene hver måned

nbud365: Ulovlige direkteanskaffelser I snitt to gebyrkrav til domstolene hver månedDen viktigste prioriteringen i Konkurrensverkets tilsyn med praktiseringen av reglene for offentlige anskaffelser er det allmennpreventive hensynet – at det skal bidra til å avskrekke andre fra å gjøre samme overtredelse. På bildet Rikard Jermsten, generaldirektør i Konkurrensverket (foto: Ola Hedin).

Skriv ut artikkelen

I gjennomsnitt fikk svenske domstoler to tilsynssaker fra Konkurrensverket hver eneste måned i 2021 som gjaldt ulovlige direkteanskaffelser med krav om ileggelse av overtredelsesgebyr. Og statistikken i deres 2021-rapport forteller at de vinner stort sett alle sakene de sender inn. Men tilgangen på tips etc. i fjor falt for første gang de siste fem årene til under 500 – 100 færre enn året før. Noen forklaring på dette har ikke Konkurrensverket å by på – annet enn at tipsantallet gjerne varierer.

Konkurrensverket, som er Konkurransetilsynets svenske utgave, har også som oppgave å føre tilsyn med at anskaffelsesreglene overholdes. En gang imellom luftes her hjemme ideen om at Konkurransetilsynet også må få en slik oppgave, uten at det frem til nå har avstedkommet virkelighet. I årsrapporten for 2021 kan man lese at forvaltningsdomstolssystemet i Sverige fikk 24 saker fra Konkurrensverket med krav om å idømme overtredelsesgebyr, eller upphandlingsskadeavgift som er den svenske betegnelse. Halvparten var såkalte obligatoriske saker, dvs. at Konkurrensverket tar affære fordi en domstol har besluttet ikke å erklære en avtale for ugyldig tross at den er inngått via en ulovlig direkteanskaffelse eller i strid med regelen om karenstid.

«Eget initiativ»-saker

De øvrige 12 sakene var såkalte «eget initiativ»-saker.  Det er saker som Konkurrensverket selv prioriterer å ville ta til domstolene, og som gjelder overtredelsesgebyr for ulovlige direkteanskaffelser.

En tabell i rapporten viser antallet klager, tips om eller indikasjoner på regelbrudd som kom inn til Konkurrensverket i 2021. Totalt var det 436, ca. 100 færre enn i 2020. Noen åpenbar forklaring har ikke Konkurrensverket, men viser til at antallet varierer fra år til år. Statistikken for de fem siste årene viser imidlertid at tallet aldri tidligere har vært under 500.

Fullt medhold i 29 av 31 saker

I domstolene ble det i 2021 truffet avgjørelse i 31 anskaffelsessaker fra Konkurrensverket. 29 av disse fulgte Konkurrensverkets påstand, mens de to øvrige gav Konkurrensverket delvis medhold. Ikke en av sakene som ble fremmet for domstolene i 2021, ble avslått.  Andelen medhold økte fra 53% i 220 til 90 alternativt 100% i 2021, avhengig av hvordan man regner sakene.

Den viktigste prioriteringen i tilsynet er det allmennpreventive hensynet – at det skal bidra til å avskrekke andre fra å gjøre samme overtredelse. Fortsatt er det svikt i planlegging, styring og organiseringen av kjøpende myndigheters innkjøpsarbeid og det fører til overtredelser på grunn av f.eks. tidsknapphet eller mangel på kunnskap. Fordi prioriteringen er slik, innebærer det at mange av anskaffelsessakene utgjøres av forholdsvis tydelige overtredelser av regelverket, skriver Konkurrensverket.

Bli den første til å kommentere på "Ulovlige direkteanskaffelser: I snitt to gebyrkrav til domstolene hver måned"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.