Nettside med innovative skatter

Anbud365: Nettside med innovative skatterNæringsminister Jan Chr. Vestre og NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid skal være til stede ved åpningen av nettsiden Finn løsninger, der viktig informasjon om innovative løsninger skal finnes. Skal nettsiden bli den suksess den fortjener å bli, kreves ressurser til løpende vedlikehold og utvikling. Kontinuerlig, så lenge den eksisterer. Anbud365 mener akkurat dette budskapet er noe d’herrer må ta med seg hjem.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Å finne opp hjulet på nytt anses for å være lite klokt – eller sløsing med ressursene, som det heter i mer seriøse sammenhenger. Men hvordan skal man vite hvilke hjul som er funnet opp allerede? Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) er kommet opp med en lys ide som avgjort kan være til hjelp – i hvert fall når det gjelder de versjonene av «hjulene» som er kommet til som følge av innovative anskaffelser de selv har bidratt til. Et skattkammer i form av en nettside er i ferd med å bli etablert til formålet. Anbud365 heier på slike initiativ.

Om en drøy uke åpner Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) en ny nettside, Finn løsninger. Det skjer i nærvær av næringsminister Jan Chr. Vestre og NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid. Da må det åpenbart dreie seg om noe som anses som viktig. Ikke alle lanseringer av nye nettsider kan glede seg over så storfint besøk.

Skal man tro forhåndsannonseringen av nettsidens innhold, kan nok notabilitetenes prioriteringer forstås. På nettsiden skal alle som måtte ha behov for det, kunne finne hva som finnes av innovative løsninger. Enten de er «gryteklare» eller inne i en innovativ anskaffelsesprosess. Det blir dermed enklere å finne frem til løsninger som er blitt til gjennom innovative anskaffelser. Leverandører kan se hva som finnes før de eventuelt selv setter i gang med innovasjon, samtidig som offentlige virksomheter kan se hva slags innovative løsninger som allerede på markedet.

Blir en enestående kilde

I første omgang tilbyr LUP 25 innovative løsninger på nettsiden. Materialet som blir tilgjengelig, stammer fra innovative anskaffelser som LUP selv har bistått kommunale og statlige virksomheter med, og mange av prosjektene er finansiert av virkemiddelapparatet. I tiden fremover, etter lanseringsdagen, skal flere løsninger legges inn. Vi er av den formening at dette etter hvert blir en enestående kilde til kunnskap som i høy grad kan effektivisere arbeidet med innovasjon både i kommuner og i markedet.

LUP har i sin marsjorde fra regjeringen å spre kunnskap om hva som er kommet ut av de innovative anskaffelse de har hatt en hånd i, og om hvilken metode – fremgangsmåte – i pakt med regelverket som kan benyttes. Det er m.a.o. ikke lenger nok bare å bistå de offentlige virksomhetene når de planlegger gjennomføring av en innovativ anskaffelse. Erfaringer og løsninger må også spres.

Samme behovene

Nettsiden kan bidra til å gi informasjon til de virksomhetene som går i tanker om at bruk av innovative anskaffelser kan være noe når man skal dekke et nærmere spesifikt behov. I stedet for å sette i gang og straks kaste seg ut i det, kan nettsiden være stedet å sjekke før arbeidet settes i gang. Kanskje er det allerede utviklet en innovativ løsning for det aktuelle behovet? En rekke av de offentlige virksomhetene har jo ganske mange av de samme behovene som skal dekkes gjennom anskaffelser.

Og den leverandøren – eller de leverandørene – som har hatt at arbeid med å utvikle den nye løsningen, er svært interessert i å få solgt den til flest mulig. Det koster å drive innovasjon av produkter, kostnader man får dekket gjennom salg. I stedet for å bruke tid på mange dialogkonferanser om nær sagt samme ønsket, fremstår det bedre å kjøpe og selge noe som kan dekke behov på en utmerket måte og som kan skape/beholde arbeidsplasser og kanskje også sikre skatteinntekter.

Leverandør-kunnskap

For leverandørmarkedet dekker nettsiden også et selvstendig stående behov. Selv om markedskunnskapen gjerne er ganske god i de ulike bransjene, er det alltid greit å sjekke status før man eventuelt begir seg inn i et innovasjonseventyr. Er ikke oppdragsgiver ajour – ikke har sjekket nettsiden Finn løsninger – kan det jo skje at man tar sikte på en innovativ anskaffelsesprosess for finne opp hjulet en gang til. Noen bør da fortelle oppdragsgiver hva som er i ferd med å skje, samtidig som aktuelle leverandører vet hva man har å holde seg til i slike tilfeller.

En forutsetning for suksess med nettsiden er at den hele tiden er oppdatert så fullstendig som mulig. LUP må løpende sørge for at «utestående» prosjekter kommer på plass, slik at nettsiden fremstår så komplett og ajour som råd er. Slikt krever ressurser, men er utvilsomt den avgjørende suksessfaktoren. Vet man at det er der man finner hva man er på jakt etter, at denne nettsiden er stedet med stor S, er mye gjort. Mest og best mulig innhold og tilgjengelighet er nøkkelen.

Ressurssterke eiere

Å feire åpning av en fjong nettside er den minste kunst. Alvoret kommer når boblene i festbrusen blir flate og nettsiden skal vedlikeholdes og utvikles for å tjene den nytten den utvilsomt har. I det uendelige. Men med så mange ressurssterke eiere i ryggen, er vi ganske sikre på at LUP både tar og greier denne utfordringen.

En ganske særskilt utfordring knytter seg til veien videre. Mange gjennomfører nå innovative anskaffelser uten hjelp av LUP, de rett og slett kan jobben. Trolig er LUP inne i de fleste innovasjonspartnerskapene og førkommersielle anskaffelsene som Innovasjon Norge og Forskningsrådet yter hjelp og tilskudd til. Men det er jo ikke godt å vite for en utenforstående. Hverken alle offentlige virksomheter eller – i allefall – alle tenkelige leverandører til det offentlige, skjelner mellom hvem som står for hvilke anskaffelser som betegnes som innovative. Hverken i metode eller løsning.

Viktig budskap for Vestre og Almlid

Det kan altså være en fare for at Finn løsninger bare hjelper et stykke på vei. Positivt, bevares, men de behov nettsiden tar sikte på å dekke, imøtekommes i såfall bare delvis. Man må, for å sjekke alt, også søke andre steder. Med nettsiden får de interesserte imidlertid en god hjelp i sin jakt. Det legger Anbud365 vekt på. Men nettside-ideen er så god at den ikke må stoppe opp og fremstå som en forenklet rapportering til regjeringen av hva LUP har fått til. Viktig det, men her er det snakk om et potensial som har langt større samfunnsmessig verdi enn som så. Vi håper næringsminister Jan Chr. Vestre og NHOs adm.dir. Ole Erik Almlid får med seg denne erkjennelse fra åpningsarrangementet.

Bli den første til å kommentere på "Nettside med innovative skatter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.