Verdiskaping i offentlige anskaffelser er mer enn bedre priser

Anbud365: Verdiskaping i offentlige anskaffelser er mer enn bedre priserDen totale verdiskapingen lederne av offentlige virksomheter må være ute etter, er summen av mange bekker små. Den oppnås gjennom daglige kontinuerlige forbedringer.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365-kommentar) Det er betimelig å minne hverandre om at verdiskaping er mer enn bedre priser. Verdiskaping bør og kan også synliggjøres gjennom økt kundefokus fra leverandørens side. På den måten kan leverandøren på en enda bedre måte bidra til oppfyllelse av sin del av kontrakten og dermed forhindre plunder og heft i kontraktsperioden.

Det er de siste årene snakket mye om verdiskaping innenfor offentlige anskaffelser. Mange ledere har etter hvert satt mål for verdiskapingen i form av besparelser på enkeltanskaffelser. Statens innkjøpssenter har gått høyt ut med estimater for hva statlige virksomheter kan spare i neste 4-årsperiode på 3 inngåtte rammeavtaler. De totale estimerte kronebesparelsene er 12o millioner. Ikke minst på denne bakgrunn er det betimelig å minne hverandre om at verdiskaping er mer enn bedre priser.

I tillegg til det allerede nevnte, kan verdiskaping også synliggjøres gjennom oppdragsgivers økende evne til presisjon i utarbeidelse av konkurransegrunnlaget, gjennom en konkret og forståelig oppdragsbeskrivelse, stadig bedre og mer presise kontrakter og ikke minst gjennom en aktiv avtaleoppfølging i hele kontraktsperioden.

Viktig faktor i standardisering

Verdiskaping følger også med som en svært viktig faktor i arbeidet med å standardisere arbeidsflyt, arbeidsprosesser, kontrakter, konkurransegrunnlag og andre maler og maldokumenter. Også innenfor standardisering av varesortimentet vil verdiskapingen komme til syne.

Endelig vil verdiskapingen synligjøres gjennom virksomhetenes arbeid med digitalisering av prosesser og delprosesser i innkjøpsfunksjonen. Her vil gevinstene fremkomme som prosessbesparelser som gir økt kapasitet og gjennomføringsevne til både den enkelte innkjøper og til innkjøpsfunksjonen som helhet. Verdiskapingen vil også bli synligjort gjennom bedre interkontroll som kan resultere i mindre feilkjøp og dermed økt behovsdekning, samt, reduksjon i økonomiske misligheter.

Summen av mange bekker små

Den totale verdiskapingen lederne av offentlige virksomheter må være ute etter, er summen av mange bekker små. Den oppnås gjennom daglige kontinuerlige forbedringer; bedre priser, bedre bruk av ressursene, bedre arbeidsflyt gjennom utvikling av egne prosesser, økt standardisering, digitalisering og ikke minst gjennom å satse på ny kunnskap og utvikling av innkjøperens ferdigheter. Den totale verdiskapingen bør også bli gjenstand for måling slik at en samlet sum for verdiskaping blir synliggjort i hele virksomheten.

Bli den første til å kommentere på "Verdiskaping i offentlige anskaffelser er mer enn bedre priser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.