Vil ikke gjøre Difis anskaffelsesavdeling til eget direktorat

Anbud365: Vil ikke gjøre Difis anskaffelsesavdeling til eget direktoratStatssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet understreker at gode anskaffelser i stor grad handler om styring, organisering, ledelse, digitalisering og innovasjon. Anskaffelser er et viktig virkemiddel både for organisasjonsutvikling og økt digitalisering.

Skriv ut artikkelen

– Jeg ser det ikke som aktuelt eller hensiktsmessig å skille ut avdeling for offentlige anskaffelser i Difi som et eget direktorat, slår statssekretær Magnus Thue (H) i Nærings- og fiskeridepartementet fast på spørsmål fra Anbud365. Skal Difi lykkes i sitt samfunnsoppdrag, fremholder han, er det avgjørende at Difi kan utnytte den samlede kompetansen på tvers av fagområdene. Slik skapes synergier og effekter. Difis arbeid med offentlige anskaffelser kan derfor ikke sees isolert fra Difis øvrige fagområder.

Anbud365 har ved flere anledninger tatt opp spørsmålet om – og argumentert for – å løfte avdeling for offentlige anskaffelser ut av Difi for å bli etablert som eget direktoratet. Teamet var bl.a. nylig oppe på kommentarplass hos oss.

I sin kommentar sier statssekretæren at gjeldende organisering og mandat for Difi ble gjennomgått og besluttet i 2015. Sentrale forutsetninger var at Difi skulle forsterke sin innsats på kjerneområdene digitalisering, offentlige innkjøp og ledelse i staten innenfor gjeldende organisering. Samtidig ble Difis strategiske rolle tydeliggjort.

Anskaffelser viktig virkemiddel

– Difis samfunnsoppdrag er å være det sentrale fagorganet for modernisering og omstilling av offentlig sektor, fremholder han. Skal Difi lykkes i sitt samfunnsoppdrag, er det avgjørende at Difi kan utnytte den samlede kompetansen på tvers av fagområdene, blant annet gjennom systematiske tverrfaglige tilnærminger og samarbeid. Slik skapes synergier og effekter. Difis arbeid med offentlige anskaffelser kan derfor ikke sees isolert fra Difis øvrige fagområder. Gode anskaffelser handler i stor grad om styring, organisering, ledelse, digitalisering og innovasjon. Anskaffelser er et viktig virkemiddel både for organisasjonsutvikling og økt digitalisering.

Ingen annenhåndsrolle

Thue mener det det ikke er grunnlag for påstanden om at anskaffelser kan komme til å spille en annenhåndsrolle i Difi. Snarere tvert imot:

– Den teknologiske utviklingen og et økt effektiviseringspress på offentlig sektor forutsetter en stadig tettere kobling av virkemidler, veiledning og rådgivning på anskaffelsesområdet opp mot de øvrige fagområdene i Difi. Konkrete eksempler er den stadig økende etterspørselen etter veiledning om offentlige anskaffelser knyttet til digitalisering, IKT-sikkerhet, skybaserte løsninger, innovative anskaffelser etc.

Fått økte ressurser

Statssekretæren minner om at Difi de seneste årene også har fått økte ressurser til å ivareta sitt ansvar innenfor offentlige anskaffelser:

– Det legges opp til, påpeker han, at Difi i perioden 2018-2014 får tilført 91 mill. kroner til å gjennomføre Program for digitale anskaffelser, hvor formålet er å effektivisere og forbedre offentlige anskaffelser ved å heldigitalisere anskaffelsesprosessen. Difi har også fått ansvaret for Statens innkjøpssenter, som inngår og forvalter felles innkjøpsavtaler for statlige virksomheter. Difis budsjett er økt for å styrke kompetansen og innsatsen på klima- og miljøhensyn i offentlige anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Vil ikke gjøre Difis anskaffelsesavdeling til eget direktorat"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.