Forsvaret har kapret innkjøpskanon fra Difi

Anbud365: Forsvaret har kapret innkjøpskanon fra DifiAnders Skumsnes går fra stillingen som leder for Statens innkjøpssenter til en nyopprettet og utfordrende stilling i Forsvarsmateriell.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365–kommentar) Nystartede Forsvarsmateriell har greid å kapre lederen for jevngamle Statens innkjøpssenter, Anders Skumsnes. Han fikk et tilbud som både faglig og personlig var så godt at han slo til. Forsvarsmateriell jubler over å ha fått en «ny kanon», mens man i Difi allerede er i gang med å skaffe etterfølger.

Mange fikk morgenkaffen i halsen da de i starten av ferietiden i år leste på anskaffelser.no at Anders Skumsnes skulle slutte i Difi (Direktoratet for forvaltning og IKT). Han skal begynne i Forsvarsmateriell i en nyopprettet stilling 1. september i år. Da har han vært i Difi i 4,5 år, bl.a. leder for nyopprettede Statens innkjøpssenter siden det ble etablert 1. januar i år. Han var også prosjektleder for etablering av dette senteret. Innkjøpssenteret er en del av Difis anskaffelsesavdeling, som ledes av avdelingsdirektør Dag Strømsnes.

Det at en leder skifter beite etter så kort tid i en nystartet virksomhet som det er knyttet store forventninger til, fører gjerne til en splittet reaksjon hos de ansvarlige, også i Difi: En fullt ut respekt for personens valg ispedd en betydelig ergrelse over å miste en viktig og faglig sterk nøkkelskikkelse. Antar at det er en korrekt gjengivelse av hva som foregikk i hodet til Strømsnes da han fikk oppsigelsen på sitt bord!

Fristende tilbud

Anbud 365 har gjennom flere inside–kilder forsøkt å kartlegge hva som er forklaringen på at Skumsnes plutselig forlater «skuta». Fasiten er nær unison:

Forsvarsmateriell, som også ble etablert 1. januar i år, har maktet å komme med et tilbud som så vel personlig som faglig har fristet Skumsnes overmåte. Ettersom slike tilbud ikke dukker opp så ofte, må valg gjøres der og da. Og Forsvarsmateriell lyktes altså.

Imidlertid mener noen kilder også å kunne peke på valg av organisasjonsmodell som en grunn for det brå oppbruddet.

Ingen kursendring

Arbeidet i Statens innkjøpssenter vil fortsette uten kursendring, bl.a. med å kartlegge hvilke områder som kan egne seg for statlige fellesavtaler. Kunngjøring av utvalgte avtaleområder vil komme som planlagt til høsten.

Stillingen som leder av Statens innkjøpssenter skal lyses ut så raskt som mulig, og inntil videre er Sverre Svensen hentet inn fra NAV som midlertidig leder. Det er en mulighet i Staten til å hente ledere slik «på tvers» for en periode inntil et halvt år.

Forsvarsmateriell

Nyetablerte Forsvarsmateriell er en egen etat direkte underlagt Forsvarsdepartementet. Hovedoppgaver er å planlegge, anskaffe og forvalte materiell til Forsvaret og andre etater under Forsvarsdepartementet. Forsvarsmateriell ledes av en sivil direktør, Mette Sørfonden, og disponerer rundt 30 prosent av forsvarsbudsjettet. Forsvarsmateriell har til enhver til om lag 250 investeringsprosjekter, og om lag 1300 ansatte. 60 prosent av disse er sivile og resten militære. Forsvarsmateriells ledelse og stab har sine lokaler i Militærhospitalet på Grev Wedels plass 1, så å si nabo til Difi, som holder til i Grev Wedels plass 9.

Forsvarsmateriell satser på høy sivil kompetanse kombinert med tung militær erfaring som grunnlag for gode og effektive materiellanskaffelser. Regjeringen har nylig presentert sin langtidsplan for Forsvaret der morgendagens forsvar tegnes. Utviklingen på forsvars– og sikkerhetsfronten i verden, samarbeidet i NATO og i WEAG (Western European Armaments Group) og EUs ønske om mer åpenhet i forbindelse med forsvarskjøp er stikkord for Skumsnes’ nye tilværelse. I tillegg kommer den etablerte, dialogbaserte kontakten med norsk forsvarsindustri, som på mange områder holder et meget høyt nivå innenfor den teknologiske utvikling.

Bli den første til å kommentere på "Forsvaret har kapret innkjøpskanon fra Difi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.