Kom «fra intet», ble ny styreleder for kommune-innkjøperne

Anbud365: Kom «fra intet», ble ny styreleder for kommune-innkjøperneFor ny styreleder i KS Anskaffelsesforum (KSA), Linda Bamberg fra Dønna kommune på Helgelandskysten, blir det noen Oslo-turer fremover. Men styreordningen i KSA tilsier imidlertid fire av møte på Teams, fire fysisk. Og når man er i Oslo, kan oppdrag koordineres. Reiseavstanden er nær 100 mil, og i en ruteplanlegger på nett finner vi at korteste reisetid er ca. sju timer.

Skriv ut artikkelen

Linda Bamberg kom bokstavelig talt «fra intet» og ble ny styreleder i KS’ fagorgan for offentlige anskaffelser, KS Anskaffelsesforum (KSA). Hun hadde sagt seg villig til å stille som styremedlem, men årsmøtet nylig mente noe annet. Det slo hun til på. KSA har imidlertid fått en styreleder som kan sitt anskaffelsesfag, og hun stiller dessuten med den erfaring det er å ha praktisert innkjøp i småkommuner. Lagspilleren Bamberg er klar til å kaste seg inn i en spennende, men for tiden et noe uoversiktlig prosessbilde på området, på vegne av innkjøpere i kommune-Norge.

Bamberg er innkjøps- og prosjektansvarlig i Dønna kommune, en øykommune i Helgeland med nærmere 1400 innbyggere. I lederstolen før henne har sittet folk fra Stavanger (drøyt 146 000 innbyggere) og Asker (nærmere 100 000 innbyggere). Innbyggertallenes kilde er wikipedia. Før hun kom til Dønna drev hun med innkjøp i nabokommunen Alstahaug (drøyt 7400 innbyggere).

Hun er utdannet sivilingeniør innen bygg- og miljøteknikk ved NTNU, og har primært syslet mede anskaffelser i denne sektoren, men langt fra bare. Offentlig administrasjon og innkjøpsledelse er tillegg i hennes utdannelse.

– Du har holdt på med anskaffelser siden 2013, hva er det som er så fascinerende med slikt?

Den nye KSA-styrelederen legger vekt på muligheten til å påvirke samfunns- og næringsutvikling, ikke minst lokalt. En «boost» kom da mye av de strenge og rigide kravene forsvant med regelverket som kom i 2017. Da ble det lettere, ikke minst for småkommunene.

– Hvordan kom det seg at du havnet i lederstolen i KSA?

– Jeg hadde takket ja til å stille som styremedlem, men valgkomiteen ville det altså annerledes, og jeg sa ja til det – i visshet om at styret er godt besatt med erfarne kollegaer. Vi er et team som skal ivareta kommune- innkjøperens faglige interesser, men selvfølgelig må jeg påregne fra tid til annen å fronte vårt arbeid utad, konstaterer hun.

I en liten kommune handles det stort sett det samme som i de store, det er bare dimensjonene som varierer. Det lokale leverandørmarkedet er avhengig av kommunenes kjøp, ofte er de – f.eks. ved bygg – store bestillere og dermed av stor betydning. For Bamberg og Dønna er det lokale markedet mer enn bare innomhus i kommunen, det kan være Helgelandsregionen, Nordland fylke, ja, hele Nord-Norge.

Mens innkjøpere i mellomstore og større kommuner gjerne søker seg til en plass ved ledelsens bord, trenger bare Bamberg gå over gangen for å treffe kommunens toppledelse. For en avklaring eller en strategisk vurdering.

– Hvilke er de største utfordringene du og styret i KSA skal gyve løs på?

– En rekke viktige prosesser er i gang parallelt, om enn ikke åpenbart i takt, sier hun og nevner forenkling (anskaffelsesutvalget) og bærekraft/miljø, Norgesmodellen. Her vil jeg trekke frem at det ikke er nok med gode juridiske formuleringer. Vi må få vite hvordan vi helt konkret skal forholde oss. Det er ikke for tiden noen tydelig og god måte å følge opp seriøsitetskravene gjennom anskaffelsesprosessen. Slikt savnes både på innkjøper- og leverandørsiden. Som det nå er, er det en risiko for at arbeidet med å få de useriøse ut av markedene får en utilsiktet side ved at reglene også kan ramme de seriøse.

Enda mer vanskelig er det med kontraktsoppfølgingen. Her er ingen gode rutiner, seriøsitetskravene varierer og da blir det problematisk. Bamberg venter på noe godt, praktisk verktøy til bruk, og understreker at det kanskje kan være en tanke å trekke praktikerne mer inn i det utredningsarbeidet som pågår.

– Det er også et tankekors at hver kommune etter dagens system må godkjenne ofte de samme leverandørene – i tillegg til at Arbeidstilsynet driver tilsyn og vurderer de samme tingene, poengterer hun.

Bli den første til å kommentere på "Kom «fra intet», ble ny styreleder for kommune-innkjøperne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.