Nær 1500 Kofa-klager avvist eller trukket tilbake av klageren selv

Skriv ut artikkelen

Av de drøyt 3250 klagesakene som Kofa har avgjort så lenge nemnda har eksistert, kom bare drøyt halvparten til realitetsbehandling. Om lag 45% enten trekkes av klageren selv eller avvises av Kofa. Det viser Kofas egen statistikk, som dekker perioden fra etableringen 1. januar 2003. Bare 19% av de avgjorte klagesakene er gått i oppdragsgiverens favør.

1. januar 2018 runder Kofa sine første 15 år. Et blikk på deres egen statistikk frem til nå (medio oktober) viser at 3356 klager er kommet inn til klagenemnda i denne perioden. Av disse er nær 100 ennå ikke avgjort.

Av de innkomne klagesakene dominerer de rådgivende sakene, som det etter hvert er blitt drøyt 2500 av. Det er saker der oppdragsgiveren ikke venter med å inngå kontrakt inntil Kofa har sin avgjørelse klar. Gjennom historien er det kommet inn 350 gebyrsaker av samme karakter, de aller fleste før 1. juli 2012 og etter 1. januar 2017. I mellomtiden var jo Kofa uten muligheter til å ilegge gebyr. 

Prioriterte saker

Litt over 400 rådgivende saker og 10 gebyrsaker er blitt prioritert i saksbehandlingen. Det er fordi her har oppdragsgiveren signalisert at kontraktsinngåelsen venter til Kofa har sagt sitt.

Av de drøyt 3250 klagesakene som er avgjort i disse 15 årene, er nærmere 45% enten avvist eller trukket av klageren. Faktisk viser det seg at nesten hver tredje klage blir avvist.

Størst andel med regelbrudd

Det er en klar overvekt av regelbrudd. 36% av de avgjorte klagesakene ender med en slik konklusjon fra Kofas side. 19% av sakene gir oppdragsgiveren rett.

Det er en gjennomsnittlig saksbehandlingstid over disse nær 15 årene på 63 dager. Ser man bare på inneværende år, er saksbehandlingstiden for denne typen saker helt på linje med gjennomsnittet. For prioriterte gebyrsaker er gjennomsnittet 69 dager, i år er man på 35 dager. Tilsvarende for rådgivende saker som ikke er prioritert, er henholdsvis 230 og 197 dager, mens det for ikke-prioriterte gebyrsaker er 290 dager i gjennomsnitt for de snart 15 årene – 148 i dag.

Status hittil i år

Når det gjelder gebyrsakene etter 1. januar i år, da Kofa igjen har mulighet til å ilegge overtredelsesgebyr, kom de første gebyrsakene i mars – den hittil eneste prioriterte gebyrsaken landet på Kofas bord i juli. 115 saker er avgjort hittil i år, hvorav om lag 31% er med regelbrudd, nær 35% uten regelbrudd – og resten enten avvist eller trukket. Balansen mellom hvem som har rett, klageren eller oppdragsgiveren, er altså mye mer balansert i år enn snitt for de siste 15 årene skulle tilsi.

Bli den første til å kommentere på "Nær 1500 Kofa-klager avvist eller trukket tilbake av klageren selv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.