Alarm om urovekkende innkjøpsmarked – her kommer reaksjonene

Anbud365: Alarm om urovekkende innkjøpsmarked – her kommer reaksjoneneAdm. dir. Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet og næringspolitisk advokat i Virke, Anita Sundal, kommenterer gårsdagens «alarm-artikkel» på anbud365.no.

Skriv ut artikkelen

– Vi tror at et offentlig tilsynsorgan vil gi bedre konkurranse og gjøre det tryggere for små og mellomstore bedrifter å delta i offentlig anskaffelser. Det sier adm. dir.  Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet i en kommentar til gårsdagens «alarm-artikkel» i Anbud365. Næringspolitisk advokat i Virke, Anita Sundal, mener det bør gå noe mer tid før vi konkluderer på om det var riktig å heve terskelverdien. Hun legger til at det at terskelverdien er satt hensiktsmessig, er svært viktig for leverandørmarkedet.  

I Anbud365 i går slo bid manager Hilde Hovengen i KOMPAN Norge alarm på grunn av en utvikling hun synes er urovekkende på det offentlige innkjøpsmarkedet. Hevingen av den nasjonale terskelverdien til 1,1 mill har skapt en urovekkende situasjon for mange leverandører. En situasjon som ikke er i pakt med lovgivers intensjon med regelverket for offentlige anskaffelser og som etter hvert kan bli en skikkelig smell for de kommuner som tviholder på en bestemt leverandør over tid. Slik beskrev hun situasjonen.

Virke: Må gå noe mer tid

I en kommentar til Anbud365 i anledning av Hovengens synspunkter sier næringspolitisk advokat i Virke, Anita Sundal:

-Virke mener det bør gå noe mer tid før vi konkluderer på om det var riktig å heve terskelverdien, men de tidlige signalene vi får tyder ikke på at endringen har medført uheldige virkninger generelt sett. Det er imidlertid viktig, som Virke var tidlig ute med å påpeke, at myndighetene registrerer effekter over tid og evaluerer endringen på en grundig måte. At terskelverdien er satt hensiktsmessig, er svært viktig for leverandørmarkedet.

Bedriftsforbundet: Stort ansvar

Administrerende direktør Olaf Thommessen i Bedriftsforbundet minner i sin kommentar til Anbud365 om at forbundet tidlig advarte ganske kraftig mot å heve terskelverdien i forkant av endringen:

– Vi mener fortsatt, sier han, at en så høy terskelverdi vil være mest fordelaktig for bedrifter med god relasjon til den offentlige innkjøperen, men vil være en ulempe for bedrifter som ikke er kjent for oppdragsgiver eller som vil inn på markedet. Offentlige innkjøpere har fortsatt et stort ansvar ved å inkludere flere aktører og legge til rette for at særlig de mindre og lokale bedriftene kan delta i konkurransen. Vi håper ikke kommunene eller andre offentlige innkjøpere bruker den høye terskelverdien som en hvilepute og slutter med frivillig kunngjøring eller deler opp anskaffelsen i mindre delkontrakter, slik at flere kan delta.

Bør vurdere tilsynsorgan

Thommessen fremholder at det er svært ressurskrevende for bedriftene å klage ved mistanke om ulovlig tildeling:

– Veien gjennom KOFA eller domstolene oppleves for mange som et stort hinder. I likhet med Hovengen i Kompan tror vi det er fornuftig at man vurderer et offentlig tilsynsorgan. Offentlig innkjøp er tross alt et marked på nesten 500 milliarder kroner i året. Vi tror at et offentlig tilsynsorgan vil gi bedre konkurranse og gjøre det tryggere for små og mellomstore bedrifter å delta i offentlig anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Alarm om urovekkende innkjøpsmarked – her kommer reaksjonene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.