Anbefaler å politianmelde ordfører og rådmann for brudd på innkjøpsreglene

Anbud365: Anbefaler å politianmelde ordfører og rådmann for brudd på innkjøpsregleneSaken om anskaffelsespraksis i gamle Øygarden kommune skader nye Øygarden kommunes renommé, og er etter kontrollutvalgets syn alvorlig, særlig med tanke på innbyggernes tillit til kommunen som innkjøper og forvalter av konkurransereglene. På bildet leder av kontrollutvalget, Mons Tore Nakken.

Skriv ut artikkelen

«Gammel moro» fra anskaffelsespraksis i gamle Øygarden kommune har ført til at Kofa truer nye Øygarden kommune med et overtredelsesgebyr på 8,7 millioner. Dette er så alvorlig at det er nødvendig å få en strafferettslig vurdering av saken, mener kontrollutvalget i den ny, sammenslåtte kommunen. Derfor anbefaler utvalget at kommunestyret politianmelder tidligere ordfører og rådmann i den gamle kommunen for mulig brudd på anskaffelsesreglene. Dette fremgår på den nye kommunens nettsider.

Øygarden er en kommune rett utenfor Bergen, opprettet den 1. januar 2020. Kommunen erstattet de tre kommunene Fjell, Sund og Øygarden. Den betente anskaffelsessaken gjelder gamle Øygarden kommune, som hadde snaut 5000 innbyggere. Rett før kommunesammenslåingen i 2020 ble det kjent at flere rammeavtaler for bygg og anlegg for gamle Øygarden kommune var overskredet med flere titalls millioner kroner.

En klage kom tidligere i år til Kofa på rammeavtaler tilbake til 2015 i den tidligere kommunen gjaldt håndverkstjenester på åtte områder. Klagenemnda har varslet dagens Øygarden kommune at resultatet av behandlingen er et overtredelsesgebyr på 8,7 millioner kroner. Kommunen har frist til 6. september med å komme med sitt tilsvar.

Anbefalingen

I sitt vedtak nylig heter det at kommunens kontrollutvalg «tilrår at kommunestyret ved ordføraren, melder tidlegare ordførar og rådmann i gamle Øygarden kommune, som øvst ansvarleg, til politiet for mogleg brot på reglane i samband med ulovlege anskaffingar og brot på rammeavtaler, vurdert av KOFA som grovt aktlaust. Det vert teke atterhald om at KOFA skulle koma til eit anna resultat i endeleg avgjersle».

Forslagsstilleren mente det ikke var nødvendig å vente med anbefalingen til kommunestyret før Kofas endelige avgjørelse foreligger. Kommunestyret har sitt første møte i haust den 30. september.

Skader kommunens renommé

Saken skader kommunens renommé, og er etter kontrollutvalgets syn alvorlig, særlig med tanke på innbyggernes tillit til kommunen som innkjøper og forvalter av konkurransereglene.

At saken har pågått så lenge uten en nærmere avklaring av årsakene til at dette kunne skje, er uheldig og også belastende for alle involverte parter og ansatte i kommunen, heter det fra kontrollutvalget. Det er varslet forvaltningsrevisjon på innkjøpsområdet i nye Øygarden kommune i denne perioden, som vil ivareta den nåværende og framtidige situasjonen i den nye kommunen. Dette vil imidlertid ikke fange opp behovet for å få en endelig avklaring av hva som er årsak til at den gamle kommunen over så lang tid har gjennomført ulovlige innkjøp, og hvem som er ansvarlig for dette.

Grovt uaktsomt, sider Kofa

Når Kofa har vurdert brudd på konkurransereglene som grovt uaktsomt, mener kontrollutvalget det er nødvendig å få en strafferettslig vurdering av saken, og slik få avklart årsak og ansvar for det utvalget oppfatter som vedvarende systemsvikt. Det er ordfører og rådmann i gamle Øygarden kommune som er øverst ansvarlig for system, rutiner og at kommunen opptrer innenfor lovverket, heter det på nettsiden til nye Øygarden kommune.

Bli den første til å kommentere på "Anbefaler å politianmelde ordfører og rådmann for brudd på innkjøpsreglene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.