Anbud365-kommentatorene om stortingsmeldingen (VI): Kapasitetsutfordringer og lederkompetanse

Anbud365: Anbud365-kommentatorene om stortingsmeldingen (VI) Kapasitetsutfordringer og lederkompetanse Følelsen er at virkemiddelapparatet for lett kan kvittere ut at jobben er gjort, uten at det dokumenteres overfor finansierende departement at en aktuell veileder faktisk fungerer etter hensikten, konstaterer Øystein Sætrang, innkjøpsleder, Eiendom og innkjøp, Hedmark fylkeskommune.

Skriv ut artikkelen

– Stortinget klarte her om året å vedta 30 % vekt på miljø i tildelingskriteriene. Noen syntes nok det var å detaljstyre en smule. Men hva om Stortinget kunne vedta at innkjøpssjefen skulle ha plass i offentlige virksomheters ledergruppe. Det hadde kanskje hatt noe for seg, skriver Øystein Sætrang, innkjøpsleder, Eiendom og innkjøp, Hedmark fylkeskommune i en kommentar til stortingsmeldingen. Han tar også opp kapasitetsutfordringene: En rekke nye gode intensjoner krever minst to ting, kompetanse og kapasitet.
Anbud365 har oppfordret medlemmene i sitt kommentatorkorps til å kommentere innholdet i den stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser som nettopp er lagt frem. I korpset er det innkjøpere, leverandører, advokater og andre som arbeider med offentlige anskaffelser i praksis. Med andre ord dem som skal leve med resultatet av Stortingets behandling av meldingen – leve med hva som myndighetene setter som retning for offentlige anskaffelser i årene fremover. Vi har spurt hva som er gledelig i meldingen, hva som ikke er så gledelig og hva som burde vært med, men som ikke er det. Denne gang

Øystein Sætrang, Innkjøpsleder, Eiendom og innkjøp, Hedmark fylkeskommune

  • Hvilke(t) tiltak gleder deg faglig sett mest? Hvorfor?

Tiltakene er mange og treffer innkjøpsområdet på ymse vis, noen er overordnet, mens andre er svært spisset. Kompetanse er bra – og flere tiltak fokuser på dette. Et tiltak har til og med ledelsens kompetanse i fokus, og det er fortsatt langt mellom ledere i offentlig sektor som har et strategisk perspektiv på anskaffelser.

  • Hvilke(t) tiltak skuffer deg? Hvorfor?

Skuffelse er nok ikke riktig. Men en refleksjon: Myndighetenes tiltak er ofte, også denne gang, å lage en veileder. Dessverre er min erfaring at det er for stor avstand fra «veilederne» i Oslo til den praktiske hverdagen på Hamar. Flinke akademikere bør ha noen operative år i felten før de hyres inn til å lage veiledere og veilede. Følelsen er at virkemiddelapparatet for lett kan kvittere ut at jobben er gjort, uten at det dokumenteres overfor finansierende departement at en aktuell veileder faktisk fungerer etter hensikten.

  • Er det tiltak som mangler, sett fra din virkelighet? Hvorfor?

Det er i løpet av årene kommet til en rekke nye gode intensjoner om hva offentlige innkjøp skal gjøre for samfunnet og verden. Dette krever minst to ting, kompetanse og kapasitet. Kapasitet nevnes i kontekst med Statens innkjøpssenter, men om resten av innkjøps-Norge har nødvendig kapasitet er ikke et fokusområde. Og kapasiteten mangler. Påstand: Én ny innkjøpsrådgiver i en gjennomsnittlig norsk offentlig virksomhet, vil være en direkte lønnsom investering for denne virksomheten. Et stikkord: Controllervirksomhet. Gode avtaler uten god nok oppfølging, blir fort kun en god tanke.

  • Andre kommentarer?

Stortinget klarte her om året å vedta 30 % vekt på miljø i tildelingskriteriene. Noen syntes nok det var å detaljstyre en smule. Men hva om Stortinget kunne vedta at innkjøpssjefen skulle ha plass i offentlige virksomheters ledergruppe. Det hadde kanskje hatt noe for seg.
Gode intensjoner, men er det nok?
Ingen fasit, men en marsjordre
Advarer mot maler og veiledning uten oppfølging
Noe puslete, men lovende
Plukker de 6 viktigste tiltakene

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-kommentatorene om stortingsmeldingen (VI): Kapasitetsutfordringer og lederkompetanse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.