Anbud365-kommentatorer (III): Naturlig at leverandør får oppgi sine oppdragsgivere som referanser

Anbud365: Anbud365-kommentatorer (III) Naturlig at leverandør får oppgi sine oppdragsgivere som referanserGunn-Sølvi Arveschoug (t.h), Seksjonssjef innkjøp, OsloMet – storbyuniversitetet og innkjøpssjef Birgitte Gullestad Innkjøp konsern | Bergen kommune er begge med i Anbud365s kommentatorkorps. Her gir de synspunkter på et innspill fra Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) om offentlige innkjøpere og referanser.

Skriv ut artikkelen

Som representant for offentlige oppdragsgivere synes jeg det er naturlig og en selvfølge at leverandør får oppgi sine oppdragsgivere som referanser, sier Gunn-Sølvi Arveschoug, Seksjonssjef innkjøp, OsloMet – storbyuniversitetet. Innkjøpssjef Birgitte Gullestad i Bergen er enig i det, men legger til at en årsak til at noen kan være restriktive med å avgi referanser, er gjerne at de er usikre på om de også senere kan stå inne for referansen.

I en henvendelse til Nærings- og fiskeridepartementet kommer Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) med en del forslag til oppfølging av den nylig behandlede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser (Meld. St.22 (2018 – 2019) Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser). De skriver bl.a. at en rekke offentlige innkjøpere, også statlige, har kontraktsbetingelser om at de ikke skal brukes som referanse uten at dette er avtalt på forhånd. Sistnevnte, fremholder RIF, fremstår som et paradoks når de samme offentlige innkjøpere i sine standard konkurransegrunnlag ber om referanser fra andre. De tar så til orde for at departementet bør ved instruks, tillegg til sin veileder om regelverket, eventuelt regelfeste, at offentlige innkjøpere ikke kan nekte å være referanse for tilbydere i anskaffelser for andre offentlige aktører.

Anbud365 har invitert sitt kommentatorkorps til å mene noe om temaet.

Slik svarer

Gunn-Sølvi Arveschoug, Seksjonssjef innkjøp, OsloMet – storbyuniversitetet

Som representant for offentlige oppdragsgivere synes jeg det er naturlig og en selvfølge at leverandør får oppgi sine oppdragsgivere som referanser. Jeg ser heller ikke noe problem med at dette avtales i forkant.

Jeg er ikke kjent med praksis hvor dette nektes. Hva er årsaken til at noen nekter å stå som referanse? Jeg går ut fra at de offentlige virksomhetene jeg har jobbet i, har stått på referanselister, men jeg har ikke blitt kontaktet så mye av andre virksomheter som ønsker å sjekke referansene.

Om dette er et omfattende problem, at mange nekter, bør det kanskje sies noe om det i veilederen eller regelverket – det står jo allerede så mye annet der.

… og slik svarer

Innkjøpssjef Birgitte Gullestad Innkjøp konsern | Bergen kommune

Både av hensyn til våre leverandører og nye oppdragsgivere gir Innkjøp konsern i Bergen kommune referanse til de som etterspør dette. Vi oppfatter at dette er en naturlig del av kontraktsforholdet. En årsak til at noen kan være restriktive med å avgi referanser er gjerne at de er usikre på om de også senere kan stå inne for referansen. Mye kan endre seg både i løpet av en kontraktsperiode og i et eventuelt nytt kontraktsforhold. Hovedregelen hos oss er derfor at skriftlig referanser begrenset til rene fakta knyttet til kontraktsforholdet, mens en ved muntlig referanse i tillegg kan gi en nærmere beskrivelse av hvordan kontraktsforholdet har fungert. Vårt utgangspunkt er at det er effektivt med gjenbruk og setter derfor ingen krav til bruk av de skriftlige referansene.

Tidligere artikkel i denne serien, se:

Anbud365-kommentatorer: Ja til å stille som referanser

Anbud365-kommentatorer (II): God skikk og bruk å stille opp som referanse – men plikt?

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-kommentatorer (III): Naturlig at leverandør får oppgi sine oppdragsgivere som referanser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.