Anbud365-undersøkelse: Innkjøpere med miljøskremmeskudd

Anbud365: Anbud365-undersøkelse Innkjøpere med miljøskremmeskuddAnbud365 har igjen loddet stemningen - en slags digital «Fem på gaten», i et aktuelt tema på området offentlige anskaffelser.

Skriv ut artikkelen

Et aldri så lite skremmeskudd for næringsminister Jan Chr. Vestres miljøplaner: To av tre i Anbud365s siste undersøkelse mener at å erstatte innkjøper-skjønnet ved valg av vekting av tildelingskriterier med «miljøskal-krav» ikke lar seg forsvare. Og åtte av ti som besvarte spørsmålet, oppgir å være offentlige innkjøpere. Høringsfristen for forslaget er 8. mars.

En ny runde i Anbud365s uhøytidelige måling av meninger – Raske spørsmål–raske svar – dreide seg om næringsministerens – på vegne av regjeringen – fremstøt for å skjerpe miljøkravene i offentlige anskaffelser. Vi spurte:

– Regjeringen vil skjerpe regelverket slik at miljø alltid vektes med minst 30% i alle offentlige innkjøp der det er relevant (skal-krav). Det betyr at en innkjøper i det offentlige som hovedregel ikke kan velge å vekte under 30% i slike tilfeller – eller droppe å stille miljøkrav. Mener du at å stille miljøkrav nå er så viktig at et slikt innhugg i innkjøpers skjønn lar seg forsvare?

Hvem svarte?

120 svarte på spørsmålet, og av disse oppgave drøyt 80 % av de var offentlige innkjøpere. Resten representerte leverandører til det offentlige, samt en som ikke hører hjemme i noen av de to kategoriene. Vi valgte ikke å skille mellom kommunale og statlige innkjøpere, mens er av besvarelsene at begge gruppene er godt representert.

To av tre (67%) svarer nei på spørsmålet, m.a.o. at miljøkrav ikke er så viktig at et slikt innhugg i innkjøpers skjønn lar seg forsvare. 28% svarer at miljøkrav er så viktig at innhugg i innkjøpers skjønn kan forsvares. Resten svarer «vet ikke».

«Fem på gaten»

Undersøkelsen er slik at det kan anføres en serie feilkilder. Siktemålet er heller ikke å gå profesjonelle «undersøkere» i næringen, men rett og slett lodde en stemning – en slags digital «Fem på gaten». Men uansett hvordan man ser på undersøkelsen og dens resultater, er det åpenbart at det Vestres og regjeringens skjerping ikke er helt ukontroversiell. Den går på bekostning av noe som verdsettes høyt, innkjøperens frie skjønn. Og det igjen innebærer at det er tillit til at det er nok lokal kompetanse til selv å vurdere vekten av ulike tildelingskriterier, også når miljøkrav er aktuelle.

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-undersøkelse: Innkjøpere med miljøskremmeskudd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.