Anbud365-undersøkelse: Poengmodell klart mest populær evalueringsmodell

Anbud365: Anbud365-undersøkelse Poengmodell klart mest populær evalueringsmetodeDet er viktig å understreke at formålet med Anbud365s undersøkelser er å få en pekepinn på en stemning. Dette er ikke tenkt å være annet enn en uoffisiell, uhøytidelig meningsmåling.

Skriv ut artikkelen

Ingen tvil: Poengmodell er den mest populære evalueringsmodell både hos offentlige innkjøpere og hos deres leverandører. Det viser resultatet av en fersk, uhøytidelig undersøkelse i Anbud365-regi. 6 av 10 leverandører og 3 av 4 innkjøpere svarer poengmodell når de blir spurt om hvilken modell de foretrekker.

Utgangspunktet i denne uhøytidelige undersøkelsen Anbud365 gjorde, var at Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har lagt fram en veiledning om evalueringsmodeller. Der fremgår det at det finnes to utbredte modeller for å gjøre om priskriteriet og de kvalitative kriteriene til sammenlignbare størrelser:

•        Prissetting av kvalitet som innebærer at kvalitetskriteriene i stedet for å bli gitt poeng gis en pengeverdi.

•        Poengmodeller som omgjør pris og kvalitetskriteriene til poeng.

Spørsmålene

Spørsmålet til innkjøperne var da hvilken av de to modellene de har erfaring med og hvilken de foretrekker. To spørsmål også til leverandørene: Om de har erfaring fra oppdragsgivere som har brukt den ene eller annen av de to modellene, og hvilken av de to de er med tilfreds med at oppdragsgivere bruker.

Til sammen kom det om lag 150 svar. Anbud365 understreker så godt vi kan at dette ikke er en undersøkelse som lever opp til profesjonelle krav til slike, det er mer en form for lodding av stemning.

Leverandørene

Vi ser at ingen av de leverandørene som har svart, mener bare å ha erfaring fra bruk av prissetting av kvalitet. Derimot har litt over fire av ti erfaring fra begge modellene, tilsvarende andel blant dem som bare har erfaring fra oppdragsgivere som har brukt poengmodell. Noe over 10% har ikke opplevet noen av modellene, men derimot bare pris.

60% av leverandørene sier de foretrekker poengmodellen, hver tredje peker på prissetting av kvalitet. Ingen krysser av på pris alene, mens en liten andel av de som svarte, sier at det spiller ingen rolle hvilken modell som brukes.

Innkjøperne

Blant innkjøperne svarer 75% av de foretrekker poengmodellen. Prissetting av kvalitet foretrekkes av litt under 20%. For resten dreier det seg om bare å bruke pris, eller «andre modeller».

På spørsmål om hva innkjøperne har erfaring med, svarer nær to av tre at det er poengmodellen. Noe over 25% har erfaring med begge modellene, noen bare med prissetting av kvalitet. Så er det noen få som nevner «andre modeller» og ingen spesiell modell – de spør bare etter pris.

Bli den første til å kommentere på "Anbud365-undersøkelse: Poengmodell klart mest populær evalueringsmodell"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.