Anbudstvist om p–hus i Kristiansand til EFTA–domstolen

Anbud365: Anbudstvist om p–hus i Kristiansand til EFTA–domstolenUnder ledelse av Carl Baudenbacher skal EFTA–domstolen i sin tid avgjøre tvisten mellom EFTAs overvåkingsorgan og Norge om anskaffelsesprosessen knyttet til p–huset i Kristiansand.

Skriv ut artikkelen

Kristiansand kommune brøt EØS-reglene for offentlige anskaffelser ved tildelingen av en millionkontrakt for bygging og drift av et parkeringshus under Torvet. Det er konklusjonen på granskingen i EFTAs overvåkningsorgan (ESA), som derfor har vedtatt å stevne Norge for EFTA-domstolen.

– Kommunen valgte en anbudsprosess vi mener brøt med EØS-reglene. Det regelbruddet kan dessuten ha gitt Kristiansand både færre og dårligere anbud, både når det gjelder pris og kvalitet, sier ESA-president Sven Erik Svedman i en pressemelding.

Kristiansand kommune lyste ikke anbudet ut i hele EØS-området og holdt seg heller ikke til minstekravet for hvor kort frist man kan sette for å delta i en anbudskonkurranse. Dessuten merket kommunen kontrakten feilaktig som en såkalt tjenestekonsesjon. Med en slik klassifisering tok ikke Kristiansand hensyn til byggeelementet i kontrakten, og resultatet er at anbudsprosessen ikke fulgte anskaffelsesreglene.

Kan ha hindret konkurranse

Den samlede konsekvensen er at kommunen kan ha hindret konkurranse og gjort det vanskelig for selskaper fra resten av Norge og fra andre EØS-land å delta i anbudsprosessen.

– Offentlige anbud handler gjerne om skattebetalernes penger. Anbudene må alltid klassifiseres nøye og tildeles på en åpen og etterrettelig måte, sier Svedman.

Norske myndigheter har sagt seg enig med kommunens vurderinger, så ESA ber nå EFTA-domstolen om å avgjøre hvordan EØS-reglene skal anvendes. Det å ta en sak til retten er det siste leddet i en formell traktatbruddssak, og EFTA-domstolen har siste ord.

Det er den norske stat ESA stevner for domstolen, ikke Kristiansand kommune.

Innledet undersøkelse i 2015

ESA innledet en undersøkelse av anbudsprosessen etter å ha mottatt en klage i august 2015. ESA sendte så et formelt – såkalt – åpningsbrev til Norge i februar 2016. Andre skritt i saken var en grunngitt uttalelse, som ble sendt i juli 2016.

Kristiansand kommune svarte på åpningsbrevet via norske myndigheter i september 2015. Nærings- og fiskeridepartementet sto for svaret på den grunngitte uttalelsen i oktober 2016 og argumenterte der mot ESAs konklusjoner.

Ettersom de norske svarene ikke har endret ESAs oppfatning av innholdet i saken, blir den nå sendt til EFTA-domstolen for avgjørelse.

  • Anbud365 har flere ganger tidligere omtalt saken, se:

Langdryg strid om parkeringshus i Kristiansand og

Tvist om parkeringshus kan ende i EFTA–domstolen

Bli den første til å kommentere på "Anbudstvist om p–hus i Kristiansand til EFTA–domstolen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.