Anskaffelser viktig, men offentlig-privat innovasjon dreier seg også om ledelse

Anbud365: Anskaffelser viktig, men offentlig-privat innovasjon dreier seg også om ledelse- Det offentlige kan bruke markedsmakten og rollen som regulator og krevende kunde til å drive fram innovasjon og med skape et marked for helt nye, bærekraftige løsninger, sa adm. dir. Anita Krohn Traaseth, Innovasjon Norge, i årets innovasjonstale (Foto: Tom Hansen).

Skriv ut artikkelen

Anskaffelser er viktig. Men offentlig-privat innovasjon handler om mye mer enn anskaffelser. Dette dreier seg om ledelse og ansvarliggjøring, strategisk planlegging og en evne til å samarbeide med andre om innovasjon og problemløsing. Dette gav adm. dir. Anita Krohn Traaseth i Innovasjon Norge uttrykk for da hun nylig holdt årets utgave av Innovasjonstalen.

Gjennom den såkalte drømmeløftprosessen har Innovasjon Norge sammen næringslivet samlet innspill til hvordan offentlig-privat innovasjon kan bli bedre.

– Vi ser også, sa hun, at kommuner og etater oftere inviterer næringslivet for å tenke høyt og utforske nye løsninger sammen. Kanskje kan vi berømme det nye anskaffelsesregelverket som legger til rette for dette. Ordet «innovasjon» er nevnt over tredve ganger sammenlignet med tidligere regelverk – der det var fullstendig fraværende. Det byr på muligheter.

Stillingsinstruks og oppdragsbrev

Hun la vekt på behovet for flere offentlige ledere som driver fram radikal innovasjon: -Det får vi bare til hvis stillingsinstruksen og oppdragsbrevene balanserer drift og radikal innovasjon bedre. Det er dette ledere i offentlig sektor styres av – oppdragsbrev.

Offentlig-privat innovasjon, det vil si innovasjon der offentlige og private aktører samarbeider om innovasjon for å løse sentrale problemer, er viktig av mange grunner, understreket Krohn Traaseth, bl.a.:

  • Den kan bidra til besparelser og økt produktivitet i offentlig sektor.
  • Den kan bidra til bedre tjenester i offentlig sektor.
  • Bedriftene som deltar kan utvikle løsninger og kunnskap som kan brukes til å erobre andre markeder i inn- og utland.
  • Det offentlige kan bruke anskaffelser til å skape markeder som stimulerer
  • næringslivet til innovasjon på områder av stor betydning for miljø og velferd.

Anskaffelser er viktig

Hun poengterte at anskaffelser er viktig:

– Det offentlige kan bruke markedsmakten og rollen som regulator og krevende kunde til å drive fram innovasjon og med skape et marked for helt nye, bærekraftige løsninger. Myndighetene kan gi norske bedrifter et hjemmemarked der utvikler varer og tjenester med stort eksport-potensial og som også er med på å løse sentrale samfunnsutfordringer. Men offentlig-privat innovasjon handler om mye mer enn anskaffelser. Dette dreier seg om ledelse og ansvarliggjøring, strategisk planlegging og en evne til å samarbeide med andre om innovasjon og problemløsing.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelser viktig, men offentlig-privat innovasjon dreier seg også om ledelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.