Anskaffelseskonferansen 2019: Ny epoke for offentlige anskaffelser

Anbud365: Større fokus på sikkerhet i anskaffelser - nå kommer svaret på hvordanVeilederen viser sammenhenger mellom sikkerhetsloven og anskaffelsesregelverket og skal peke på hvordan det offentlige kan ta hensyn til sikkerhet i sine innkjøp, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Skriv ut artikkelen

Med gjennomføring av årets utgave av Anskaffelseskonferansen har Difi dusinet fullt av det arrangementet som er blitt offentlige innkjøperes – og deres leverandørers – faglige 17. mai. I år preges møteplassen av at 35 forslag i en stortingsmelding til bedre og smartere offentlige anskaffelser skal settes ut i livet og som Difi har ansvar for gjennomføring av en lang rekke av dem. Anskaffelsespris med leverandørvri skal deles ut – og nyvinningen samarbeidslounge skal åpnes for de fremmøtte som gjerne vil drøfte dilemmaer fra og praktisk løsninger av kjente og kjære utfordringer fra sin hverdag.

Den 12. utgaven av Anskaffelseskonferansen i regi av Difi gjennomføres 28.oktober i Oslo og åpnes av avdelingsdirektør Dag Strømsnes som leder den delen av Difi som arbeider med offentlige anskaffelser. Blant hans oppdrag er å ønske næringsminister Torbjørn Røe Isaksen, mannen med ansvar for den første stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser siden 2009. En SV-statsråd sto bak meldingen den gangen, nå altså en Høyre-statsråd.

Nå skal alle de gode ord og forslag i meldingen gjøres om til virkelighet. Her kommer Difi til å spille en sentral rolle. På Anskaffelseskonferansen er hans tema hvordan vi kan få til gode innkjøp og løse viktige samfunnsutfordringer gjennom offentlige anskaffelser.

Hvordan få flere tilbydere?

Et annet viktig tema på konferansen er hvordan lykkes med å få flere tilbydere. Antall tilbydere per offentlige anskaffelser faller i Norden og resten av Europa. Mange leverandører synes det er krevende å levere tilbud til offentlig sektor. Innkjøpere må på sin side følge regelverk, men skal samtidig stimulere til konkurranse der både lokale og ofte også internasjonale aktører skal kunne konkurrere. Hvordan kan vi stimulere til økt konkurranse og få leveranser som dekker behovet vårt, på måter vi kanskje ikke hadde tenkt? I en panelsamtale skal leverandører fra små og mellomstore bedrifter møte en innkjøper som har tatt problemstillingen på alvor.

Andre temaer, slik de foreligger på konferansens foreløpige program, er hvordan leverandørutviklingsprogrammet bidrar til samhandling, smartere innkjøp og innovasjon. Det er Per Harbø som er programleder for Nasjonalt program for leverandørutvikling, som skal si noe om dette.

Kontraktoppfølging og menneskerettigheter

Rådgiver Christine Skarbø Berglund i Konserninnkjøp Ålesund kommune tar for seg gode rutiner og prosesser for kontraktsoppfølging, mens daglig leder i Etisk handel Norge, Heidi Furustøl skal snakke om menneskerettigheter og bærekraftige anskaffelser.

En runde digitalisering blir det også – statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet og Silvija Seres – styremedlem og investor – skal se på dette egentlig innebærer. Og tidligere adm. dir i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth, skal fortelle hva som kjennetegner fremtidige anskaffelser.

I en oppsummerende samtale skal direktørene Steffen Sutorius i Difi og Hilde Singsaas, DFØ (Direktoratet for økonomistyring) også røpe sine viktigste prioriteringer i måneden fremover. Dette kan også sees på som en samtale mellom den som avgir avdeling for offentlige anskaffelser til den som skal motta denne når en overføring skjer.

Anskaffelsespris og samarbeidslounge

Parallellssesjoner blir det i år også – likeledes utdeling av Anskaffelsesprisen, som denne gang skal bidra til hyllest av samarbeidet mellom leverandør og oppdragsgiver. Juryen nominerer tre kandidater og det er deltakerne i salen som skal stemme frem årets vinnere. Det er kommet inn 13 flotte kandidater, etter hva Anbud365 forstår.

Nevnes må også den delen av parallellsesjonene som er en nyhet: Samarbeidsloungen – et samarbeid mellom Anbud365 og Difi. Her skal de som har meldt seg på på forhånd – de som ikke bare vil høre og lære, men også drøfte og mene, få sin arena. Dilemmaer og løsninger er stikkord for disse meningsutvekslingene. Har du tips om tema hentet fra en innkjøpers/leverandørs hverdag, send det til redaksjonen@anbud365.no.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelseskonferansen 2019: Ny epoke for offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.