Anskaffelsespodden episode 15: Verdiberegning ved flere liknende kontrakter

Anbud365: Anskaffelsespodden episode 15 Verdiberegning ved flere kontrakter

Skriv ut artikkelen

I denne episoden av Anskaffelsespodden – den 15. i serien – tar Arne Oftedal og Nina Sørensen for seg spørsmålet om beregning av kontraktsverdi når oppdragsgiver regelmessig inngår flere vare-/tjenestekontrakter som ligner på hverandre. Anskaffelsespodden er en podkastserie i regi av eksperter fra Advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig – i samarbeid med Anbud365.

Du kan høre episoden her

Reglene om beregning av kontraktsverdi kan være kompliserte Dersom oppdragsgiver regelmessig inngår flere kontrakter som anses som «liknende» iht. anskaffelsesforskriften § 5-4 (9) a, skal den samlede verdien av disse legges til grunn for beregningen ved anskaffelse av en ny kontrakt. Hva ligger i dette vilkåret, når er det snakk om «liknende» kontrakter? Spørsmålet er behandlet i en forholdsvis ny lagmannsrettsdom – LB-2021-36870 – som Arne og Nina ser nærmere på.

Dersom kontraktene er «liknende» vil verdien for den nye kontrakten som skal anskaffes nødvendigvis bli høyere enn dersom de ikke er «liknende» – dette vil ha betydning for oppdragsgivers kunngjøringsplikt av ny kontrakt. Hvis oppdragsgiver trår feil her og ikke overholder kunngjøringsplikten, kan det bli spørsmål om overtredelsesgebyr som følge av en ulovlig direkte anskaffelse.

Hva må oppdragsgiver særlig være oppmerksom på dersom det gjøres flere liknende innkjøp? Når må disse sees i sammenheng? Og hvilke interne tiltak kan oppdragsgiver iverksette for å redusere risiko for forskriftsbrudd ved verdiberegning? Og er det noe leverandørene kan gjøre dersom samme type kontrakt stadig blir tildelt én aktør uten konkurranse?

Svarene får du i denne episoden av Anskaffelsespodden.

Husk å følge podkasten for å få med deg de siste episodene.

Spørsmål eller temaforslag? Send gjerne en e-post til podkast@svw.no

Episode 15 av Anskaffelsespodden kan du også lytte til her – her finner du også alle tidligere episoder av podden.

Anskaffelsespodden er for deg som jobber med offentlige anskaffelser, eller har interesse for aktuelle og spennende temaer innen anskaffelsesretten. Advokater fra Simonsen Vogt Wiig inviterer eksperter i studio som belyser anskaffelsesrettslige problemstillinger og bidrar med effektive løsningsforslag. Her er det nyttig og faglig relevant påfyll å hente, på en kort og konsis måte.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsespodden episode 15: Verdiberegning ved flere liknende kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.