Anskaffelsespraksis: Menneskerettigheter ja, men ikke folkeretten

Anbud365: Anskaffelsespraksis Menneskerettigheter ja, men ikke folkerettenDirektoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har god veiledning på sine nettsider om menneskerettigheter i offentlige anskaffelser, skriver næringsminister Jan Christian Vestre til Stortinget (foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor).

Skriv ut artikkelen

Anskaffelsesregelverket kan ikke brukes som et enkeltstående verktøy for å sikre næringslivets overholdelse av folkeretten i konfliktområder. Det slår næringsminister Jan Christian Vestre fast i et brev til Stortinget. Bakgrunnen var et forslag fremmet i Stortinget.

Forslaget som ble fremmet i Stortinget, men som ikke vant frem, var en «marsjordre» til regjeringen om innen kort tid «… komme tilbake til Stortinget med en forpliktende plan for å stramme inn praktiseringen av anskaffelsesregelverket når det gjelder næringslivets overholdelse av folkeretten i konfliktområder

Næringskomiteen i Stortinget som behandlet forslaget, bad om næringsminister Jan Christian Vestres vurdering av forslaget, og han svarer slik:

– Det å ha rutiner for å fremme grunnleggende menneskerettigheter i anskaffelsesprosesser, kan ikke anses å være det samme som å sikre etterlevelsen av grunnleggende menneskerettigheter eller folkeretten som sådan. Anskaffelsesregelverket kan derfor ikke brukes som et enkeltstående verktøy for å sikre næringslivets overholdelse av folkeretten i konfliktområder. Samtidig er det viktig at offentlige oppdragsgivere skal opptre med integritet, og ha en anskaffelsespraksis som ivaretar hensynet til grunnleggende menneskerettigheter, slår statsråden fast i sitt brev.

Fins god veiledning

I representantforslaget er det også vist til at det finnes lite veiledning eller få retningslinjer knyttet til hvordan regelverket er ment å praktiseres for å sikre at menneskerettighetene etterleves i konfliktområder av virksomheter, underleverandører og forretningsforbindelser.

Her er næringsministerens vurdering klar: Min vurdering er, heter det, at anskaffelsesregelverket legger til rette for at offentlige virksomheter skal kunne ivareta respekt for grunnleggende menneskerettigheter gjennom lovens krav om å ha egnede rutiner, og det eksisterer god veiledning hos DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) om hvordan dette kan operasjonaliseres i den enkelte anskaffelsesprosess.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsespraksis: Menneskerettigheter ja, men ikke folkeretten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.