Anskaffelsesregelverket ikke hugget i sten, evaluering når tiden er omme

Anskaffelsesregelverket ikke hugget i sten, evaluering når tiden er ommeDet er en risikoaversjon i den offentlige sektoren, og det vil næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gjøre noe med – nivået i risikoaversjonen må tas noe ned, balansen må flyttes noe. Dette sa han da han på NHOs anskaffelseskonferanse omtalte behovet for å bruke offentlige anskaffelser til å få til den innovasjonen som et Norge i omstilling trenger.

Skriv ut artikkelen

Vi overtok et regelverk som ble karakterisert som et monster, vårt mål er å gjøre dette til en god hund som følger den retningen som dens ansvarlige anviser. Dette sa næringsminister Torbjørn Røe Isaksen på NHOs anskaffelseskonferanse i dag. Anskaffelsesregelverket slik det nå er, er ikke hugget i sten. Det skal evalueres, men grunnlaget må være godt og basert på erfaringer over en viss tid. Fire pilarer ligger til grunn for hans prioriteringer: Bedre kompetanse, bedre ledelse, enklere regler og effektive og proffe innkjøpere.

I sin innledning på konferansen understreket NHOs adm.dir. Kristin Skogen Lund betydningen offentlige anskaffelser har for arbeidsplasser og bedrifters konkurransekraft. Hvis håndtert rett, sa hun, har offentlige anskaffelser en enorm verdi for samfunnet. Hun trakk frem fire viktige prioriteringer fra NHOs side. Den ene var innovasjon.

Skogen Lund fremholdt at bruk av anskaffelser til å fremme innovasjon krever kompetanse og god ledelse, og at man ikke bruker pris alene som tildelingskriterium. Gjennom å bruke anskaffelser til fremme innovasjon opptrer det offentlige som krevende kunde, og det tjener til bedriftenes beste.

Useriøse og terskelverdi

Kampen mot useriøse aktører er et annet prioritert NHO-formål, og her er offentlige anskaffelser et egnet verktøy. Men, sa Skogen Lund, praksis når det gjelder krav om seriøse leverandører må bli lik over hele landet.

Markedsadgang er viktig, og Skogen Lund oppfordrer det offentlige å dele opp kontrakter ved store rammeavtaler. Hevingen av den nasjonale terskelverdien bekymrer fortsatt NHO, og NHO-sjefen oppfordret næringsminister til å foreta en evaluering av effekten av denne hevingen. I tillegg lanserte hun forslag om at man burde etablere en forenklet kunngjøringsmulighet for mindre anskaffelser, dvs. under den nasjonale terskelverdien.

Ikke hugget i sten

Statsråd Isaksen, som var en av hovedtalerne på konferansen, svarte Skogen Lund med at evalueringen skal foretas, regelverket er ikke hugget i sten – det skal hele tiden bli bedre og bedre. Men når man evaluerer, sa han, bør man ha en godt grunnlag og det har man ikke ennå. Han etterlyste konkrete eksempler på virkningen av terskelverdi-hevingen, samtidig som han minnet om at flere NHO-bedrifter hadde et annet syn på denne hevingen enn NHOs offisielle. Røe Isaksen oppfordret NHO til å sende over et konkret forslag til forenklet kunngjøringsmulighet. God ide, var hans karakteristikk.

Næringsministeren kommenterte imidlertid ikke Skogen Lunds og NHOs ønske om etablering av en tilsynsordning for offentlige anskaffelser. NHO mener at det er problematisk å stillekrav, men at ingen – bortsett fra bedriftene selv – kontrollerer om kravene følges opp av det offentlige i forbindelse med anskaffelser. Rett nok er dette byråkrati, medgav NHOs adm. dir, men f.eks. oppfølging av krav til et seriøst arbeidsliv legitimerer denne gangen mer byråkrati.

Melding i løpet av 2019

Det er varslet en stortingsmelding om offentlige anskaffelser. Den kommer i løpet av 2019, meldte Røe Isaksen. Effektivitet, profesjonalisering av anskaffelsesprosesser og kompetanse er viktige stikkord for arbeidet med denne meldingen. Anskaffelser er et lederansvaret, slo han fast, og pekte på betydningen for innovasjon og strategiske anskaffelser. Det var kommet positive meldinger til statsråden om interesse for og bruken av nyordningen innovasjonspartnerskap. Å få gründere og småbedrifter med i konkurransene har stor betydning, mente statsråden, som la vekt på at regelverket ikke må bli så komplisert at det blir vanskelig for små og mellomstore bedrifter.

Jo mer tradisjonelt man gjør sine anskaffelser, poengterte næringsministeren, jo vanskeligere blir det å få til innovasjon. I tillegg råder det en viss risikoaversjon i den offentlige sektoren, og det vil han gjøre noe med – nivået i risikoaversjonen må tas noe ned, balansen må flyttes noe.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsesregelverket ikke hugget i sten, evaluering når tiden er omme"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.