Anskaffelsestiltak følges opp – terskelverdi-evaluering planlegges i år

Anbud365: Anskaffelsestiltak følges opp – terskelverdi-evaluering planlegges i årStatssekretær Lars Andreas Lunde i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) opplyser at departementet og Direktoratet for forvaltning og økonomi er i full gang med å følge opp tiltakene i stortingsmeldingen fra 2019 om offentlige anskaffelser (foto: Bjørn Stuedal).

Skriv ut artikkelen

En rekke av tiltakene i stortingsmeldingen fra 2019 om offentlig anskaffelser er fulgt opp – og skal tas enda videre – og flere er på gang. Det forteller statssekretær Lars Andreas Lunde i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) til Anbud365. I år planlegges bl.a. å gjennomføre den varslede evalueringen av hevingen av nasjonal terskelverdi. Utredning knyttet til samordning av kommunale og fylkeskommunale innkjøp ventes i mars, og oppfølging av «del opp eller begrunn»-utredningen er til vurdering.

Stortingsmeldingen «Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser» ble lagt frem av NFD i april 2019. Da var det gått om lag ti år siden den forrige stortingsmeldingen knyttet til offentlige anskaffelser så dagens lys. Poenget med disse dokumentene er at de viser vei fremover for området offentlige anskaffelser, samtidig som Stortinget blir invitert til å mene noe om regjeringens strategier og tiltak.

I meldingen som kom for snart to år siden var det mange tiltak på dagordenen, 35 i tallet, så vidt Anbud365 kunne regne. Spørsmålet nå er hva som er status for gjennomføringen av tiltakene, selv om det naturlig nok er snakk om en betydelig mer omfattende tidshorisont enn knappe to år.

Likevel, vi spurte statssekretær Lunde, og han svarte slik:

– Tiltakene i stortingsmeldingen Smartere innkjøp – effektive og profesjonelle offentlige anskaffelser følges opp av flere departementer og underliggende virksomheter. Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) følger opp flere tiltak, hvorav flere er gjennomførte eller godt i gang:

Kjørereglene

– Et av tiltakene i stortingsmeldingen var at regjeringen inviterte næringslivet og offentlige oppdragsgivere til å gå sammen om å utarbeide felles kjøreregler for hvordan offentlige anskaffelser best kan gjennomføres, fremholder statssekretæren. Kjørereglene ble lansert av næringsministeren 12. november 2020 etter at representanter fra oppdragsgivere og leverandører har blitt enige om fem kjøreregler for hva partene kan gjøre for at anskaffelsene skal bli bedre, mer effektive og mindre konfliktfylte.

«Del opp eller begrunn»

Stortingsmeldingen inneholdt også et tiltak om å få mer kunnskap om oppdragsgiverne faktisk gjennomfører vurderinger av “del opp eller begrunn-prinsippet”, og om de gir gode og forståelige begrunnelser dersom de velger å ikke dele opp kontrakten. – En utredning ble gjennomført av Oslo Economics og Inventura på oppdrag fra Nærings- og fiskeridepartementet og rapporten deres ble levert til 6. mai 2020, poengterer statssekretær Lunde. Utredningen viser at mange oppdragsgivere kjenner til og følger “del opp eller begrunn” bestemmelsen, men ikke alle. Departementet vurderer nå oppfølging av denne utredningen.

Samordning

Departementet har også iverksatt en utredning knyttet til samordning av kommunale og fylkeskommunale innkjøp. Oslo Economics gjennomfører utredningen, og arbeidet følges av en referansegruppe bestående av Kommunal- og moderniseringsdepartementet, KS, DFØ, i tillegg til NFD. Utredningen blir ferdigstilt i mars, ifølge Lunde, som dessuten opplyser at NFD i 2021 planlegger å gjennomføre den varslede evalueringen av hevingen av nasjonal terskelverdi.

DFØ følger opp flere tiltak

I tillegg følger Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) opp flere tiltak, blant annet knyttet til digitale anskaffelser, utvikling av veiledning og maler. DFØ har også lansert fagplan knyttet til en sertifiseringsordning for gjennomføring av anskaffelsesprosessen. Den første fagplanen ble lansert i 2019, og det planlegges for flere fagplaner. Høsten 2020 ble fagplan for samfunnshensyn lansert.

Bli den første til å kommentere på "Anskaffelsestiltak følges opp – terskelverdi-evaluering planlegges i år"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.