Arbeidet med evalueringen av terskelverdi-hevingen er «noe utsatt»

Anbud365: Arbeidet med evalueringen av terskelverdi-hevingen er «noe utsatt»Det er en betydelig fleksibilitet knyttet til gjennomføringen av anskaffelser under nasjonal terskelverdi (MNOK 1,3), men fleksibiliteten må likevel utøves innenfor rammene som regelverket setter, konstaterer Lucie Katrine Sunde-Eidem, som er statssekretær for næringsminister Iselin Nybø, overfor Anbud365 (foto: NFD/Øyvinn Myge).

Skriv ut artikkelen

Hevingen av den nasjonale terskelverdien skal evalueres, men arbeidet med evalueringen har dessverre blitt noe utsatt og det er derfor vanskelig, på nåværende tidspunkt, å si noe konkret om når resultatet vil foreligge. Det opplyser statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem i Nærings- og fiskeridepartementet. Hvordan dette for eksempel har påvirket etterlevelsen av det grunnleggende kravet til konkurranse, er en naturlig del av denne evalueringen, understreker hun.

På bakgrunn av en rekke presseoppslag og revisjoner av anskaffelsesstrategier i høst, stilte vi spørsmål til Nærings- og fiskeridepartementet. Både presseoppslagene og arbeidene med strategiene har rettet oppmerksomheten mot å prioritere lokale bedrifter når det offentlige gjør anskaffelser. Bakgrunnen er generelt et ønske om å sikre lokalt næringsliv og arbeidsplassene (på bekostning av andre, gjerne store foretak utenfra), spesielt et ønske nå i pandemi-tider, der lokalt kjøp kan fremstå som støtte til overlevelse av stedlig næringsliv. Kravet kommer fra politikere og næringsliv.

Det er også ytret ønske om å heve den nasjonale terskelverdien (https://www.anbud365.no/regelverk/kommunesjef-onske-opp-med-terskelverdien-13-mill-er-veldig-lite/) for i større grad å kunne åpne for kontrakter til de lokale.

Spørsmålene fra Anbud365

Spørsmålene vi derfor la frem for departementet:

•        Er det behov for mer kontroll med tildelinger av kontrakter under den nasjonale terskelverdien (brukes konkurranse, er kravet «leverandøren må holde til i kommunen» og/eller annen «tvilsom» praktisering av anskaffelsesregelverket)? Regelverket må jo følges selv om formålet å redde lokale bedrifter i vanskeligheter under pandemien jo er fortjenestefullt). Uten særlig oversikt/kontroll kan noen kanskje tenkte at det mer eller mindre er fritt frem – ikke minst ut fra et lokalt politisk press? Det har vel også med respekten for regelverket å gjøre.

•        Erfaringene med hevingen av den nasjonale terskelverdien ifm siste regelrevisjon skulle evalueres. Når foreligger resultatet av denne evalueringen?

Svarene fra departementet

Statssekretær Lucie Katrine Sunde-Eidem i Nærings- og fiskeridepartementet understreker i sitt svar at kontroll med offentlige anskaffelser er lik for alle anskaffelser som er omfattet av anskaffelsesregelverket, uansett hvilken del av regelverket som gjelder for anskaffelsen. Og:

– Kontrollen skjer som hovedregel gjennom klager til KOFA eller domstolene, eller ulovligheter blir avdekket gjennom revisjoner. Det er en betydelig fleksibilitet knyttet til gjennomføringen av anskaffelser under nasjonal terskelverdi (MNOK 1,3), men fleksibiliteten må likevel utøves innenfor rammene som regelverket setter.

– Hevingen av den nasjonale terskelverdien skal evalueres, fremholder statssekretæren. Hvordan dette for eksempel har påvirket etterlevelsen av det grunnleggende kravet til konkurranse, er en naturlig del av denne evalueringen. Arbeidet med evalueringen har dessverre blitt noe utsatt og det er derfor vanskelig, på nåværende tidspunkt, å si noe konkret om når resultatet vil foreligge.

Bli den første til å kommentere på "Arbeidet med evalueringen av terskelverdi-hevingen er «noe utsatt»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.