Asker-suksess med innovativ direkteanskaffelse av ombruks-prosjekt

Anbud365: Asker-suksess med innovativ direkteanskaffelse av ombruks-prosjektDet ble lagt inn alternativ kostnad, dvs hva det ville koste å kjøpe tilsvarende nye møbler og hvor mye CO2 og avfall som ble spart om Asker kommune i stedet brukte ting om igjen, forteller daglig leder Michael Curtis i Loopfront.

Skriv ut artikkelen

Asker kommune har spart klimaet for hundretalls millioner av tonn utslipp og egen økonomi for mange millioner takket være en innovativ direkteanskaffelse. Anskaffelsen kom under en dialogkonferanse i regi av Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP), der kommunen fant en leverandør med et produkt skreddersydd til kommunens ombruks-målsetting. En ombruksplattform ble etablert, og kommunen har nå over 7 000 brukte møbler lagret i databasen. Pilotprosjektet skal først avsluttes i vår, og gevinstene er forventet å øke frem til da.

Asker kommune og Loopfront (den gang GreenStock) fant hverandre på en leverandørkonferanse arrangert av LUP høsten 2018. Asker så etter en løsning for å stimulere til ombruk i forbindelse med at de skulle slå seg sammen med kommunene i Røyken og Hurum.

Loopfront presenterte på konferansen sin forretningsidé om en sirkulær plattform for materialer. I tett samarbeid ble det utviklet vi en digital plattform, skreddersydd for å registrere alt inventar i 28 lokasjoner som ble påvirket av sammenslåingen. Det ble også lagt inn alternativ kostnad, dvs hva det ville koste å kjøpe tilsvarende nye møbler og hvor mye CO2 og avfall som ble spart om kommunen i stedet brukte ting om igjen, forteller daglig leder Michael Curtis i Loopfront.

Sirkulær prosess

Pilotprosjektet ga struktur for hele den sirkulære prosessen. Det ble enklere å finne ut om det man trengte, allerede fantes et annet sted i et av de andre 28 lokasjonene. Nå et og et halvt år senere bikket Asker kommunes klimabesparelser over 230t. Økonomisk gevinst nådde 16 mill. – Det er mange sykepleierstillinger eller lærere som en kommune kan ansette for de millionene, spart på ombruk, konstaterer Curtis.

Organisasjonen får tilgang til “live” rapporter om løpende besparelser innen klima, avfall og CO2. Også renovasjonsselskap kan få tilgang til plattformen og se hvilke materialer er sortert som ikke ombrukbare.

Utvikling av løsningen

Asker registrerte inventaret selv ved hjelp av to innleide studenter, mens Loopfront sto for utvikling og brukervennlighet ved den nye løsningen, sier ombruksansvarlig Anja Østerli i kommunen til innovativeanskaffelser.no. Hun var den som i sin tid tok initiativet til ombruksprosjektet i kommunen. ‒ I tillegg har vi reparert eller redesignet en mengde materialer som ikke lenger kunne brukes til sitt opprinnelige formål, forteller hun.

Kommunen bruker lokale arbeidssentre for mennesker med nedsatt funksjonsevne til alt fra reparasjoner og redesign til omsying og maling. I tillegg har de inngått et samarbeid med den sosiale entreprenøren Circular Ways til å designe og bygge de større redesign-møblene.

Muligheter ved ombruk

– Ombruk betyr at noe brukes på nytt, men ikke nødvendigvis i sin originale form eller farge. Du kan trekke om, lakke, male eller redesigne. Man kan også ombruke materiell av et møbel for å skape noe helt nytt.  Man kan også reparere, rense, kjøpe eller bytte reservedeler slik at et møbel og gi det lengre levetid, forklarer Østerli i et oppslag på nettsiden til Asker kommune.

De brukte møblene registreres og lagres i den digitale databasen Loopfront. Derfra kan man planlegge interiøret og reservere møbler til prosjekter. Verktøyet gir også verdifull informasjon om besparelser for miljø og økonomi. Så langt har Asker kommune over 7 000 møbler lagret i databasen.

Bli den første til å kommentere på "Asker-suksess med innovativ direkteanskaffelse av ombruks-prosjekt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.