Askers ombruk-prosjekt: Et kinderegg med bærekraft i praksis

Anbud365: Askers ombruk-prosjekt Et kinderegg med bærekraft i praksisVaraordfører i kommunen, Monica Vee Bratlie, bidro om i et innlegg under Arendalsuken om Asker kommunes omfattende pilotprosjekt for ombruk av kontormøbler.

Skriv ut artikkelen

Ved å ikke kjøpe nytt sparer Asker kommune miljøet for forbruk og ikke minst styrker det sosiale ved å sysselsette folk som står utenfor arbeidsmarkedet. I tillegg har kommunen spart 16 millioner kroner og 234 tonn Co2 ved å ikke kjøpe nye møbler. – Så her har vi et kinderegg med bærekraft i praksis: vi fremmer det sosiale, det økonomiske og vi ivaretar miljøet, slo varaordfører i kommunen, Monica Vee Bratlie, fast i et innlegg om kommunens møbelprosjekt under Arendalsuken.

Asker kommune har siste årene gjennomført et omfattende pilotprosjekt for ombruk av kontormøbler. Da de tidligere kommunene Røyken, Hurum og Asker skulle slå seg sammen, kom det fram at om lag 10%t, ca. 600, av de ansatte skulle flytte på seg i en eller annen form.

– Vi måtte derfor ta noen bevisste miljøvalg, og vi ønsket å endre hvordan vi, som kommune, forvalter møblene våre. Målsetningen for pilotprosjektet var å kjøpe minst mulig nye møbler og bruke mest mulig av eksisterende møbler fra egen organisasjon – enten direkte, gjennom oppgraderinger og reparasjoner eller gjennom redesign.

Det sa varaordfører i Asker kommune, Monica Vee Bratlie, da hun i en debatt under Arendalsuken bl.a. tok opp Asker møbelprosjekt, ifølge kommunens nettside.

Behov for å tenke nytt

– Det er behov for å tenke nytt også når vi skal gjøre anskaffelser i norske kommuner. Gode, levedyktige sirkulære løsninger vil bidra til et mer bærekraftig samfunn. Da må vi begynne i det små og utvikle oss ut ifra alle de gode erfaringene vi gjør oss, sa Bratlie.

Det var viktig for kommunen å bruke dette prosjektet til å utforske muligheter og inspirere til ombruk gjennom å få fram hvordan man kan reparere, rense, kjøpe eller bytte reservedeler og ikke minst re-design ved å trekke om, lakke, male eller lage noe nytt av materialene.

Tenke nytt – og samarbeide

– Det handler om å se muligheter og tenke nytt, ifølge varaordføreren. For å få til det, inngikk vi samarbeid med flere ulike aktører både internt og eksternt. Vi fikk til et godt samarbeid med de kommunale arbeidssentrene våre som gir arbeid til personer med funksjonsnedsettelse. De hadde allerede etablerte avdelinger innen snekring, søm og enkelt redesign.

Kommunens nyeste møtesenter – Senter for innovasjon og læring – ble etablert og et mål var at lokalene opplevdes som moderne og innbydende. Litt over 4000 kvm ble fylt med møbler til kontorer, fellesareal og fleksible møterom.  Totalt for de fire etasjene var 62% ombruk av egne eksisterende møbler, 27% er blitt redesignet fra kasserte møbler, 9% er kjøpt brukt og bare to prosent er nyinnkjøpte møbler.

Finne ut hva ombruk er

Varaordfører Bratlie konstaterte at kommunen har fått tidenes mulighet til å utforske og få fram hva ombruk kan være: – Ved å ikke kjøpe nytt, sparer vi miljøet for forbruk og ikke minst styrker det sosiale ved å sysselsette folk som står utenfor arbeidsmarkedet. I tillegg har vi spart 16 millioner kroner og 234 tonn Co2 ved å ikke kjøpe nye møbler. Så her har vi et kinderegg med bærekraft i praksis: vi fremmer det sosiale, det økonomiske og vi ivaretar miljøet.

Bli den første til å kommentere på "Askers ombruk-prosjekt: Et kinderegg med bærekraft i praksis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.