Avviste politisk overstyring av avgjort anbudskonkurranse

Anbud365: Avviste politisk overstyring av avgjort anbudskonkurranse– Dette er ikke en politisk beslutning, sa statsråd Bent Høie , dette er en faglig beslutning, som Helse Nord er best egnet til å ta. Han kommenterte i Stortinget anbudskonkurransen om ambulanseflytjenesten.

Skriv ut artikkelen

– Det ville vært svært oppsiktsvekkende om en helseminister i etterkant av et slikt anbud hadde grepet inn og kansellert det. Slik svarte helse– og omsorgsminister Bent Høie i Stortingets spørretime. Eirik Sivertsen (A) var av en annen oppfatning. Han ville at statsråden tvert imot skulle gripe inn i anbudskonkurransen om helseforetakenes ambulansehelikoptertjenester for årene 2018–2024.

I en spørretime i Stortinget nylig tok Sivertsen opp denne konkurransen. Den endte med valget av bare én privat leverandør for de flyoperative tjenestene. Sivertsen ville vite hvordan statsråd Bent Høie så på dette.

Han svarte at det er Helse Nord RHF som har vurdert kapasitet og tilgjengelighet for ambulansehelikoptertjenestene i regionen. Luftambulansetjenesten ANS har hatt tett dialog med Helse Nord i utforming av grunnlaget for anskaffelsen i beslutningen om tildeling.

Vil ikke overprøve

– Luftambulansetilbudet i Nord-Norge er Helse Nords ansvar og må vurderes opp mot det totale tjenestetilbudet i regionen. Jeg kommer ikke til å overprøve de vurderinger og beslutninger Helse Nord har gjort i denne saken, konstaterte statsråden, og Sivertsen takket statsråden:

– I den grad jeg skal takke statsråden, sa han, skal jeg takke ham for at han er krystallklar på at han ikke har tenkt å gjøre noe med at tilbudet på helikopterambulanse i Nord-Norge nå bygges ned.

Ingen politisk beslutning

– Dette er ikke en politisk beslutning, kontret statsråd Høie, dette er en faglig beslutning, som Helse Nord er best egnet til å ta. Jeg har ikke mulighet til å gå inn og vurdere kapasitet og kvalitet på ulike typer helikopter, det er det veldig fornuftig at de som har ansvar for tjenesten, gjør. Helse Nord har laget kriteriene i anbudsdokumentet, sammen med Luftambulanse ANS, og det er de som har satt vilkårene for hvordan denne tjenesten skal utvikles.

Stortingsrepresentant Sivertsen mente helse– og omsorgsministeren hadde en veldig merkelig oppfatning av hva det betyr å være folkevalgt og ombudsmann for en befolkning. Ambulansehelikoptertjenesten blir, fortsatte han, dårligere med de nye anbudene, da er det en politisk beslutning å velge å redusere nivået på tjenestene. Det må statsråden svare for, utfordret Sivertsen, og statsråd Høie fulgte opp:

Ville vært oppsiktsvekkende

– Det å gripe inn i denne type beslutninger – at en fra politisk side f.eks. skal gå inn i en vurdering av kvaliteten på ulike helikoptertyper, fastsette i utgangspunktet relativt tekniske og detaljerte vilkår i et anbudsdokument – det er ikke måten vi har valgt å organisere helsetjenesten på i Norge. Det ville vært svært oppsiktsvekkende om en helseminister i etterkant av et slikt anbud hadde grepet inn og kansellert det.

Bli den første til å kommentere på "Avviste politisk overstyring av avgjort anbudskonkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.