Bærum kommune satser på miljømerker – fikk pris for grønne innkjøp

Anbud365: Bærum kommune satser på miljømerker - fikk pris for grønne innkjøpFra prisutdelingen, f.v.), Tormod Lien, markedsrådgiver i Svanemerket, Børge Fjelldal, spesialrådgiver i Bærum kommune, Heidi Elise Rygg, innkjøpssjef i Bærum kommune, Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune, Sandra Hellesø, rådgiver i Bærum kommune, Tone Vingen, spesialrådgiver i Bærum kommune, Elisabeth von Krogh, markedsrådgiver i Svanemerket og Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket (foto: Bærum kommune).

Skriv ut artikkelen

Mange snakker om hvor viktig det er at offentlige innkjøp blir mer miljøvennlige. Bærum kommune gjør noe med det. I løpet av to år har de doblet innkjøpene av miljømerkede varer og tjenester. – Det har stor miljøeffekt når en kommune som anskaffer for 3,8 milliarder kroner i året bestemmer seg for å profesjonalisere innkjøpene og stille strenge miljøkrav, sier Cathrine Pia Lund, administrerende direktør i Svanemerket, som tildelte kommunen Svanemerkets pris som beste innkjøper for året 2020.

Særlig innen bygg og anlegg har andelen konkurranser med ekstra strenge miljøkrav økt mye: Hele 92% av Bærums anbudskonkurransene i bygg og anlegg hadde ekstra strenge miljøkrav i 2020.

– Det Bærum kommune har gjort, er både inspirerende og imponerende. Mange er ganske gode på å snakke om det grønne skiftet, men her ser vi faktisk at ord blir til handling, fremholder adm.dir. Cathrine Pia Lund.

Bruke miljømerker

Det er krevende å være offentlig innkjøper. Det er svært mange fagområder og viktige regelverk å holde orden på, og utfordrende å klare å stille gode krav på alle tenkelige områder. Ved å bruke miljømerker som del av miljøkravene blir det enklere å sikre at kommunen gjør gode miljøvalg i anskaffelsene sine.

–  Våre innkjøpere er både proffe, tøffe og positive til å intensivere miljøinnsatsen, og jeg er veldig stolt av dem. Vi har fått til en kraftig økning av miljøinnkjøp innen bransjer som vaskeritjenester, renholdstjenester og trykksaker, men også når det gjelder varer som møbler, forbruksvarer og inkontinensprodukter. Hele 80% av innkjøpene i disse bransjene er nå miljømerkede produkter, sier Heidi Rygg, anskaffelsessjef i Bærum kommune.

Leverer gode miljøkrav

– Resultatene som vi nå oppnår på innkjøp, kommer fordi våre ansatte både er motiverte og har økt kompetansen sin på miljø ytterligere, blant annet ved å være med i Nettverket for miljømerket innkjøp. Vi tar imot ekstern bistand og leverer gode miljøkrav. Dette skaper ringvirkninger helt tilbake til produsentleddet, sier Lisbeth Hammer Krog, ordfører i Bærum kommune.

Svanemerket gjør det enkelt å velge det mest miljøvennlige produktet eller tjenesten, og står for redusert klimabelastning, sirkulær økonomi, biologisk mangfold og et giftfritt samfunn. Svanemerkets innkjøperpris deles ut årlig til innkjøpere som har utmerket seg med høye ambisjoner og god praksis når det gjelder grønne anskaffelser.

Bli den første til å kommentere på "Bærum kommune satser på miljømerker – fikk pris for grønne innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.