Bare drøyt 20% har konkete mål for bærekraftige anskaffelser

Anbud365: Bare drøyt 20% har konkete mål for bærekraftige anskaffelserAvfall Norge, her ved sin adm.dir. Cecilie Lind, har undersøkt hvordan det står til i det offentlige Norge når det gjelder gjenbruk i sine anskaffelser (foto. Avfall Norge).

Skriv ut artikkelen

Bare 17 % av de spurte offentlige virksomhetene har forankret gjenbruk som del av sine innkjøp. Under 10% stiller krav til ombruk og/eller gjenvinning. Dette fremgår av en fersk undersøkelse i regi av Avfall Norge. Sju av ti ønsker i stor grad å gjøre innkjøpene mer bærekraftig. Bare drøyt 20% har satt konkrete mål for bærekraftige anskaffelser, resten har ikke – eller vet ikke – om de har satt konkrete mål. Kunnskap, pris og mangel på økonomiske insentiver er barrierene.

Rapporten «Bærekraft i tekstilanskaffelser for norske kommuner og offentlige virksomheter» i regi av Avfall Norge avdekker at offentlige innkjøp i liten grad vektlegger ombruk og materialgjenvinning av tekstiler. 71 offentlige virksomheter har svart på undersøkelsen.

Resultatene fra undersøkelsen viser at det er et mindretall av virksomhetene som har noe særlig fokus på bærekraft i tilknytning til endring av kjennemerker, resirkulert materiale, ombruk, gjenvinning og avfallsreduksjon. Det er bare 17 % som har forankret gjenbruk som en del av innkjøpene sine og under 10% stiller krav til ombruk og/eller gjenvinning. 21,1% har konkrete mål for avfallsreduksjon.

Vil gjøre innkjøp mer bærekraftig

Selv om virksomhetene har hatt lite fokus på bærekraftig tekstil de siste to til tre årene, ønsker en stor andel av virksomhetene å endre på det og gjøre fremtidige anskaffelser mer bærekraftige. 73% svarer seks eller mer på en skala fra en til ti, hvor ti tilsvarer at virksomhetene ønsker i stor grad å gjøre innkjøpene mer bærekraftig.

Det er behov for, fremgår det av rapporten, at det stilles flere konkrete krav til bærekraft i anskaffelsesprosessen, men det kan være nødvendig med økonomiske insentiver for at virksomhetene skal stille slike krav.

Bevisstgjøring må til

I rapporten pekes det på at det vil være nødvendig å bevisstgjøre den offentlige sektoren på at det er viktig å etterspørre bærekraftige tekstiler, og forenkle informasjonen om hvor man får tak i slikt. Siden flertallet ønsker å ta flere bærekraftige valg i tiden fremover, må det legges til rette for at virksomhetene skal kunne foreta bærekraftige grep som ikke går på bekostning av pris og tid, samt at kunnskap om bærekraftige tekstiler skal være lett tilgjengelig. Virksomhetene ønsker at det skal være økonomisk lønnsomt å velge bærekraftige tekstiler, noe som kan gjøres gjennom økonomiske insentiver.

Konkrete mål

De færreste virksomhetene har satt konkrete mål for bærekraftige anskaffelser. 21,1 % av virksomhetene har svart at de har satt mål, mens de resterende 78,9% har ikke eller vet ikke om de har satt konkrete mål. Av de som svarte “ja”, nevner de følgende mål: innkjøpsstrategi/strategiplan, Svanemerket, virksomhetens miljøpolicy og økt andel materialgjenvinning og ombruk. Flere av virksomhetene nevner mål som ikke er direkte knyttet til tekstil, men det gir inntrykk av at bærekraft er mer i fokus nå enn tidligere.

Barrierer

Det er flere barrierer for å gjennomføre mer bærekraftige anskaffelser for offentlige virksomheter. I denne undersøkelsen kommer det frem at de tre største barrierene er kunnskap, pris og mangel på økonomiske insentiver. Andre barrierer er tid, tilgjengelighet og mangel på lovverk og/eller reguleringer.

Bli den første til å kommentere på "Bare drøyt 20% har konkete mål for bærekraftige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.