Bergen kapret pris for offensiv bruk av miljøkrav

Anbud365: Bergen kapret pris for offensiv bruk av miljøkravByråd Erlend Horn mottok prisen fra Jarle Skeidsvoll fra Miljømerking Norge (t.v.). Til høyre Birgitte Gullestad, innkjøpssjef i Bergen kommune (foto: Ina Wergeland)

Skriv ut artikkelen

Bergen kommune er offensiv i bruk av miljøkrav i sine anskaffelser og vist stor evne og vilje til å benytte miljømerking som verktøy i eksisterende avtaler og nye anskaffelser. Med denne begrunnelsen ble kommunen nylig tildelt pris fra Miljømerking Norge. Det å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger i sine anskaffelser er veldig viktig for kommune, som har høye ambisjoner på området.

Dette fremgår på kommunens nettside. Det var byråd Erlend Horn for finans, næring og eiendom som mottok Innkjøperprisen for 2019 fra Miljømerking Norge på vegne av kommunen.

Kandidatene til prisen ble vurdert etter følgende kriterier:

 • Stadig forbedring
 • Kjøper store volum Svanemerket
 • Er en krevende innkjøper
 • Skaper ringvirkninger

Kjøper miljømerket

Miljømerking Norge trekker frem at Bergen kommune har lykkes med å påvirke store deler av markedet i retning av det å levere svanemerkede og andre miljømerkede varer og tjenester. Kommunen er særlig flink til å kjøpe miljømerket innenfor følgende områder (prosentandel Miljømerket Type 1 i parentes):

 • Papir og plastprodukter (42,4%)
 • Sjampo, hudpleie og såpeprodukter (84%)
 • Kontorrekvisita og skolemateriell (25,7%)
 • Overnattingstjenester (100%)
 • Maling (16,6%)
 • Inne og uteleker (43,9%)
 • Vaskerier (100%)
 • Trykkerier (100%)
 • Konvolutter (100%)

Sjekket leker for miljøgifter

Miljømerking Norge trekker også frem kommunens arbeid med å sikre seg Bergen miljø- og helseriktige leker til sine barnehager. Innkjøp konsern og Miljørettet helsevern i gjennomførte i en etterkontroll av leker for å sjekke leker for miljøgifter. Leker ble testet med et bærbart røntgenapparat som avdekker tungmetaller og sendt videre til laboratorieanalyse for sjekk av kjemiske stoffer som ftalater, kortkjedete klorparafiner og Bisfenol A. 

Kommunen får også ros for å være pådriver for miljømerkede lekeapparater.

Miljømerking som verktøy

Bergen kommune får prisen for sin offensive i bruk av miljøkrav i sine anskaffelser og har ila året 2019 vist stor evne og vilje til å benytte miljømerking som verktøy i eksisterende avtaler og nye anskaffelser. De har i tillegg vært svært aktive innenfor andre områder for å påvirke aktører og drive bransjer mot mindre miljøbelastning, heter det i begrunnelsen fra Miljømerking Norge.

– Det å redusere skadelig miljøpåvirkning og fremme klimavennlige løsninger i våre anskaffelser er veldig viktig for oss, og vi har høye ambisjoner. Det er omfattende arbeid og krever stor innsats fra begynnelsen til slutt i alle prosessene. Vi er derfor veldig glade for denne anerkjennelsen, og det er til stor inspirasjon for det videre arbeidet. Allerede til våren fremmer vi en egen sak som tar vårt arbeid med miljøvennlige anskaffelser enda et steg videre, sier Horn på nettsiden. 

Bli den første til å kommentere på "Bergen kapret pris for offensiv bruk av miljøkrav"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.