Bergen sjekket barnehage-leker for miljøgifter

Anbud365: Bergen sjekket barnehage-leker for miljøgifterInnkjøp konsern og Miljørettet helsevern i Bergen kommune har gjennomført etterkontroll av leker i barnehager. På bildet innkjøpssjef Birgitte Gullestad i Innkjøp Konsern | Bergen kommune.

Skriv ut artikkelen

Bergen kommune har kontrollert leker i barnehager for å sjekke dem for miljøgifter. Leker kjøpt inn på dagens rammeavtaler oppfyller krav til innhold av helse- og miljøskadelige stoffer. Ut av kontrollen kom det også gode råd til andre som vil teste leker i barnehager og SFO, noe de som står bak testen i Bergen oppfordrer til.

Etterkontrollen av leker er gjennomført av Innkjøp konsern og Miljørettet helsevern i Bergen kommune. Kontrollen ble gjennomført i to barnehager. Lekene ble først testet med et bærbart røntgenapparat som kan avdekke tungmetaller. Leker som hadde utslag på den testen ble sendt videre til laboratorium for å analysere innholdet av kjemiske stoffer.

Gode resultat på rammeavtaler

På tross av lovverk som skal beskytte barn mot miljøgifter i leker, er det stadig oppslag i mediene om urovekkende funn. Derfor har gjennomførte man en test av innholdet av kjemikalier i vanlige leker funnet i kommunale barnehager.

Alle testede produkter kjøpt inn på dagens rammeavtaler for idrettsutstyr og inne- og uteleker er trygt innenfor grenseverdiene, viser resultatet av testen. For eldre leker og leker kjøpt utenfor rammeavtaler, gir resultatene større grunn til bekymring. Produktene som ble valgt ut, ble sendt til ALS Laboratory Group Norway AS, og ansvarlig laboratorium var Dongguan Reliance Technical Service Co Ltd, Kina.

Begge barnehagene har bekreftet at leker som ble anbefalt ikke å ha med barna, er ryddet vekk. Innkjøp konsern har anskaffet erstatningsprodukter for varene som ble hentet i forbindelse med etterkontrollen. Miljørettet helsevern har informert Miljødirektoratet om funnene.

Anbefaler å gå gjennom leker

Barn er sårbare for miljøgifter, og mange farlige stoffer finnes i leker. Innkjøp konsern og Miljørettet helsevern oppfordrer barnehager og SFO til å gå gjennom eget utvalg:

  • Sjekk at alle leker er CE-merket. Dette er produsentens garanti for at grunnleggende sikkerhetskrav er oppfylt.
  • Kast myke plastleker eller matter som lukter kjemisk eller kan være eldre enn 2007. Disse inneholder med stor sannsynlighet ftalater som gir en rekke negative helse- og miljøeffekter. Reglene ble strammet inn i 2007.
  • Fjern gammel elektronikk. Gamle mobiltelefoner, tastaturer og datamaskiner kan inneholde tungmetaller og flammehemmere, og skal leveres som EE-avfall.

Bystyret har vedtatt at Bergen kommune skal implementere veiledningsheftet “Plast- og giftfrie barnehager” fra Naturvernforbundet og Private Barnehagers Landsforbund. Her er mer informasjon og flere tips til tiltak.

Bli den første til å kommentere på "Bergen sjekket barnehage-leker for miljøgifter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.