Besøkelsestid for kommuner – nå er det penger å hente til klimavennlige anskaffelser

Anbud365: Foreslår halvering av innkjøpt mengde rødt kjøtt i offentlig sektor fra 2025Nullutslippsmaskiner og -kjøretøy i tillegg til kutt i forbruk av rødt kjøtt er kategorier offentlige innkjøpere kan bidra med for å nå Norges forpliktelser etter Paris-avtalen. Det fremgår av en rapport fra Miljødirektoratet, her ved miljødirektør Ellen Hambro (foto: Geir Mogen, Buckethaus).

Skriv ut artikkelen

Nå er det penger å hente for de kommunene og fylkeskommunene som vil sette ekstra fart i sitt arbeid med klimavennlige offentlige anskaffelser. Det er Klimasats-ordningen det gjelder – her ligger det nå 30 millioner i potten, som skal deles ut i tilskudd.  For å være med i konkurransen om å få penger, må Miljødirektoratet ha en søknad innen 15. november. Så nå er mulighetsrommet der for dem som vil satse.

Klimasats er en støtteordning for kommuner og fylkeskommuner som vil redusere utslipp av klimagasser og bidra til omstilling til lavutslippssamfunnet. Det er Miljødirektoratet som forvalter ordningen, som har eksistert i seks år.

Gjennom Klimasats-ordningen er om lag 1500 prosjekter tilgodesett så langt. Til sammen er over en milliard delt ut til lokale klimatiltak – mange av dem til klimavennlige anskaffelser. 54 av tiltakene har klimavennlige anskaffelser som tema. I tilskuddsrunden med frist 15. november i år er anskaffelser ett av hovedsatsingsområdene. Til sammen skal det deles ut 30 mill denne gangen.

Dette kan du søke om

Kommuner kan da søke om:

  • merkostnader for klimatiltak i konkrete anskaffelser/innkjøp
  • tidlig kartlegging av klimatiltak i bygg og anlegg
  • ladepunkter (bare for kommuner som har fått lite eller ingen støtte til dette tidligere)

Kommuner og fylkeskommuner kan søke støtte gjennom Klimasats-ordningen til å redusere utslipp av klimagasser. Mesteparten av Klimasats-pengene ble fordelt i forbindelse med hovedsøknadsfristen 15. februar i år, opplyser direktoratet. De behandler Klimasats-prosjekter hele året. Utenom hovedsøknadsrunden i februar kom det inn søknader fra kommuner som vil kutte utslipp for til sammen 12 millioner kroner i mai og august.

Klimasats setter fart

Prosjektene skal gi utslippskutt og bidra til overgangen til lavutslippssamfunnet. Kommunene må rapportere på klimaeffekt og resultater før de får utbetalt støtte. Tilbakemeldinger fra kommunene viser at Klimasats setter fart på det lokale klimaarbeidet.

Alle Klimasats-prosjektene som har fått støtte er tilgjengelig på nettsida til Miljødirektoratet. Informasjon om søknader, tilsagn og beskrivelser av prosjektene ligger ute. Her kan man også sortere Klimasats-prosjektene etter fylker, kommuner og prosjekttype. Her er det mye å hente av informasjon og erfaringer som kan være nyttig for kommuner som vil sende inn søknader – eller rett og slett går i gang med prosjekter på egen hånd.

Bli den første til å kommentere på "Besøkelsestid for kommuner – nå er det penger å hente til klimavennlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.