Bransjene som leverer til det offentlige – her er verstingene

Anbud365: Bransjene som leverer til det offentlige – her er verstingeneIndustri, bygge- og anleggsvirksomhet og overnattings- og serveringsvirksomhet er blant bransjene med høyest andel straffede leverandører, leverandører med reaksjoner og leverandører som har vært mistenkt for lovbrudd, fremgår det av rapporten «Leverandører til det offentlige Egenskaper ved leverandører som har begått lovbrudd» Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES). På bildet tolldirektør Øystein Børmer (foto: Bård Gudim/Tolletaten).

Skriv ut artikkelen

Bygge- og anleggsvirksomhet er den største leverandøren til det offentlige, tett fulgt av bransjen for varehandel og reparasjon av motorvogner. Disse bransjene har flest straffede leverandører, fremgår det av en fersk rapport. Bransjen for faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting er den tredje største leverandøren til det offentlige. Leverandører i denne bransjen er også blant de med flest straffede.

Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) la for en tid tilbake frem rapporten «Leverandører til det offentlige Egenskaper ved leverandører som har begått lovbrudd».  Målt etter utbetaling står de 300 største leverandørene, av totalt 43 887 leverandører som ble kartlagt i rapporten, for halvparten av anskaffelsene. En tredel av anskaffelsene, målt etter utbetaling, er i bransjene bygge- og anleggsvirksomhet og omsetning og drift av fast eiendom.  

Lavt kontrollfokus eller …?

Bransjen varehandel og reparasjon av motorvogner er også en bransje med et høyt antall leverandører med reaksjoner eller som har vært mistenkt for lovbrudd. Bransjen for faglig, vitenskapelig og teknisk tjenesteyting er den tredje største leverandøren til det offentlige. Leverandører i denne bransjen er også blant de med flest straffede, og blant de der flest har vært mistenkt for lovbrudd. Leverandørene har imidlertid ikke mottatt mange reaksjoner fra kontrolletatene. Dette kan indikere lavt kontrollfokus i denne bransjen eller at lovbruddene i bransjen ikke egner seg for forvaltningsmessige reaksjoner.

Eiendom har over en lang periode vært ettertraktet som investeringsobjekt. Hvitvasking av utbytte gjennom eiendomsmarkedet er attraktivt grunnet høy prisstigning og mulighet for flytting av stort utbytte. Omsetning og drift av fast eiendom er blant bransjene med flest leverandører til det offentlige, både målt etter antall leverandører og etter leveransestørrelse. Flere av leverandørene i utvalget er registrert med rapporter om mistenkelige transaksjoner og ikke rettskraftige forhold. En utleiekontrakt med en offentlig etat kan gi et skinn av seriøsitet og bidra til annerkjennelse av virksomheten som en legal aktør.

Straffede og mistanke om lovbrudd

Bransjen for helse- og sosialtjenester er også en av de største leverandørene til det offentlige. Store leverandører i denne bransjen er blant leverandørene der flest har vært mistenkt for lovbrudd, og blant de med flest straffede. Leverandørene har imidlertid ikke mottatt mange reaksjoner fra kontrolletatene. Dette kan indikere lav kontrollinnsats i denne bransjen eller at lovbruddene ikke egner seg for forvaltningsmessige reaksjoner.

Leverandører i bransjen forretningsmessig tjenesteyting har blant de høyeste andelene straffede, mistenkte og leverandører med reaksjoner, blant små og store leverandører. Leverandører i bransjen overnattings- og serveringsvirksomhet har blant de høyeste andelene straffede, mistenkte og leverandører med reaksjoner, blant små og mellomstore leverandører. Dette kan skyldes at leverandører i disse bransjene ofte har rammeavtaler med det offentlige. Selv om beløpet for slike anskaffelser er små, kan de akkumuleres over tid.

Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) er et samarbeid mellom Politiet, Skatteetaten, Økokrim, Tolletaten, NAV og Arbeidstilsynet. Formålet er å legge til rette for å utnytte den samlede analyse- og etterretningsinformasjonen som disse etatene besitter, i arbeidet mot økonomisk kriminalitet og arbeidslivskriminalitet.

Bli den første til å kommentere på "Bransjene som leverer til det offentlige – her er verstingene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.