Bruker ikke miljø som tildelingskriterium, følger ikke opp lønns- og arbeidsvilkår

Anbud365: Bruker ikke miljø som tildelingskriterium, følger ikke opp lønns- og arbeidsvilkår Ordfører Bjørg Tveito Lundefaret i Nome kommune i Vestfold og Telemark

Skriv ut artikkelen

Nome kommune har i liten grad etablert tiltak for å sikre samfunnsansvar ved anskaffelser, heter det i en revisjonsrapport. Den har ikke rutiner for å vurdere miljøbelastning ved anskaffelser, og kommunen bruker ikke miljø som tildelingskriterium. Kommunen stiller krav til leverandørene om lønns- og arbeidsvilkår, men kommunen har ikke rutiner/praksis for å følge opp slike krav, heter det.

Nome er en kommune i Vestfold og Telemark med drøyt 6600 innbyggere, ifølge Statistisk Sentralbyrå. Mot slutten av fjoråret offentliggjorde Telemark kommunerevisjon IKS sin rapport fra en forvaltningsrevisjon i kommunen som gjaldt anskaffelser. To problemstillinger er gått nærmere etter i sømmene:

Revisjonen skriver i sin rapport at kommunen ikke har hatt en overordnet strategi som sier noe om hvordan kommunen skal legge til rette for lokal leverandørers deltakelse i offentlige konkurranser. Vi kan heller ikke se at kommunen på andre måter har hatt spesielle tiltak for dette, heter det.

Etter revisjonens vurdering har kommunen gjennom inntreden i det nye innkjøpssamarbeidet i Vest- og Midt-Telemark gjort et strategisk valg som kan bidra til å legge til rette for lokale leverandørers deltakelse i offentlige konkurranser. Dette samarbeidet er særlig knyttet opp mot anskaffelser av rammeavtaler.

Ikke rutiner for etiske krav

– Kommunen vurderer i liten grad om leverandørene bruker eller leverer risiko-produkter, fremgår det av rapporten fra revisjonen. Det er ikke rutiner for å vurdere å stille etiske krav ved kommunens anskaffelser. I de utvalgte anskaffelse vi har undersøkt er kravene til samfunnsansvar i liten grad ivaretatt. Etter vår vurdering er det ikke samsvar mellom kommunens og BTV Innkjøps forståelse av hvem som har ansvar for å følge opp kontrakter i regi av BTV Innkjøp (Buskerud, Telemark og Vestfold). Kommunen bør avklare dette.

Fem revisjonsanbefalinger

Ut av dette kom dette fem anbefalinger fra Telemark kommunerevisjon:

  • treffe tiltak for å sikre at miljøkrav og krav knyttet til lønns- og arbeidsvilkår blir ivaretatt og fulgt opp i anskaffelser.
  • ha rutiner for å fremme respekt for grunnleggende menneskerettigheter i anskaffelser.
  • utvikle og bruke rutiner, maler og sjekklister for å sikre at det vises samfunnsansvar ved anskaffelser.
  • ha tiltak for å kontrollere at kontraktskravene blir overholdt.
  • avklare ansvar for oppfølging av rammeavtaler i regi av innkjøpssamarbeid.

Bli den første til å kommentere på "Bruker ikke miljø som tildelingskriterium, følger ikke opp lønns- og arbeidsvilkår"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.