Brukte kravspesifikasjonen og fikk den mest effektive miljøgevinsten

Anbud365: Brukte kravspesifikasjonen og fikk den mest effektive miljøgevinstenOslo kommunes erfaring er at det ofte vil være mer effektivt å benytte miljøkrav som minstekrav eller kontraktskrav enn som tildelingskriterium. På bildet byrådsleder Raymond Johansen (foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no)

Skriv ut artikkelen

Oslo kommune valgte å stille krav om nullutslippskjøretøy i spesifikasjonen. Dersom miljø var satt som tildelingskriterium kunne kommunen risikert at et tilbud med kjøretøy med betydelig miljøbelastning ville vært det økonomisk mest fordelaktige. Ved å sette krav til nullutslippskjøretøy i spesifikasjonen oppnådde kommunen den beste og mest effektive miljøgevinsten. Dette fremgår av kommunens uttalelse til den nye miljøforskriften.

Nærings- og fiskeridepartementet har hatt forslag til en ny forskriftsbestemmelse om miljø på høring. I tillegg har det kommet et anmodningsvedtak fra Stortinget der de ber regjeringen om å innføre krav om minimum 30% miljøvekting ved alle offentlige anbud der det er relevant. I alt er det kommet inn 84 høringsuttalelser.

I sin høringsuttalelse skriver Oslo kommune at det er nødvendig at offentlige aktører er bevisst på miljøkonsekvensene i alle sine aktiviteter, og kunnskap om miljøbelastningene er en forutsetning for å kunne velge riktig. Kommunen støtter derfor en plikt for oppdragsgiver til å legge vekt på å minimere miljøbelastningen ved sine anskaffelser.

Krav om 30%

I et anmodningsvedtak fra Stortinget ble regjeringen bedt om å innføre krav om minimum 30 % miljøvekting ved alle offentlige anbud. Nærings– og fiskeridepartementet har foreslått en modifisering av kravet slik at det blir opp til oppdragsgiver å vurdere om og hvilke(t) miljøkrav og kriterier som skal stilles i den enkelte anskaffelse. Departementet mener at å stille miljø som tildelingskriterium ikke alltid vil være det beste og mest effektive for å minimere miljøbelastninger i en anskaffelse.

Kommunens erfaring, heter det, er at det ofte vil være mer effektivt å benytte miljøkrav som minstekrav eller kontraktskrav enn som tildelingskriterium, og presenterer et eksempel:

I kravspesifikasjonen

– I Oslo kommunes anskaffelse av kjøretøy som ble gjennomført i 2016 var kommunens vurdering at miljø ikke burde stilles som tildelingskriterium. Det ble i stedet stilt krav om nullutslippskjøretøy i spesifikasjonen. Årsaken her var nettopp å sikre en mest mulig effektiv miljøgevinst i anskaffelsen. Dersom miljø var satt som tildelingskriterium kunne kommunen risikert at et tilbud inneholdende kjøretøy med betydelig miljøbelastning ville vært det økonomisk mest fordelaktige. Ved å sette krav til nullutslippskjøretøy i spesifikasjonen oppnådde kommunen den beste og mest effektive miljøgevinsten, skriver kommunen i sin høringsuttalelse.

Oslo kommunes synspunkt etter dette er at oppdragsgiver selv kan vurdere hvilke miljøkrav og kriterier som vil gi best miljøgevinst i sine anskaffelser fremfor å pålegge en plikt til å bruke miljø som tildelingskriterium.

Støtter minimumstall, men …

Kommunen støtter at det gis et minimumstall for vekting av miljøkrav når det benyttes som tildelingskriterium, under forutsetning av at minimumstallet kan fravikes når det konkret er behov for det i den enkelte anskaffelse. For å gjøre bestemmelsen noe mer forpliktende foreslås bestemmelsen endret slik fra «… bør det minimum vektes 30 % <<. .. til «må det som hovedregel minimum vektes 30 %>>.

Bli den første til å kommentere på "Brukte kravspesifikasjonen og fikk den mest effektive miljøgevinsten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.