Å delta i konkurranser om statlige fellesavtaler reduserer kostnadene til tilbyderne

Anbud365: Å delta i konkurranser om statlige fellesavtaler reduserer kostnadene til tilbyderneFor leverandørene medfører statlige fellesavtaler en skjerpet konkurransesituasjon, skriver direktør Kjetil Østgård i denne artikkelen.

Skriv ut artikkelen

Direktør Kjetil Østgård i Statens innkjøpsenter med tilsvar til Anbud365s kommentar 8.september: Hvor mye har det kostet tilbyderne å gi staten en årlig besparelse på 90 mill?

Anbud365 skriver i en kommentar på anbud365 at deltakelse i den første statlige fellesavtalen kan ha kostet leverandørene mellom 35 og 100 millioner kroner. Artikkelen kan gi inntrykk av at fellesavtaler øker leverandørenes kostnader relatert til anbudskonkurranser. Dette mener Difi er feil. Difi har stor respekt for det arbeidet private leverandører legger ned i offentlige anbudsprosesser. Samtidig skal vi også være glad for at offentlig anskaffelser er lovregulert, og sikrer likeverdig konkurranse i større anskaffelsesprosesser. 190 virksomheter er obligatorisk omfattet av ordningen med statlige fellesavtaler. Gjennom etableringen av Statens innkjøpssenter har regjeringen tatt et strategisk valg om å samordne anskaffelser av varer og tjenester der brukerbehovene er like, det er stort volum og behovet for individuell tilpasning er lite. Dette valget innebærer at én enhet gjennomfører anskaffelsen én gang på vegne av alle de 190 virksomhetene. Motsatsen er at den enkelte statlige virksomhet, enten alene eller i samarbeid med andre, ville brukt ressurser på å gjøre den samme jobben. Statlige fellesavtaler gjør at den enkelte virksomhet i økende grad kan bruke sine ressurser på virksomhetsspesifikke anskaffelser.

For leverandørene medfører statlige fellesavtaler en skjerpet konkurransesituasjon. Større markedsandeler fordeles i den enkelte konkurranse. Det er rimelig å anta at ressursbruken for leverandørene er større ved å delta i konkurranse om en statlig fellesavtale enn ved deltakelse i mindre tilbudsprosesser. Men 190 enkeltkonkurranser er et formidabelt antall sammenlignet med 1 enkeltkonkurranse.  Da vil Difi hevde at det ikke er mulig å forestille seg at denne ene fellesanskaffelsen overstiger kostnaden forbundet med å delta i inntil 190 mindre konkurranser. Det må være hevet over enhver tvil at deltakelse i konkurranser om statlige fellesavtaler også reduserer kostnaden til leverandørene.

Statlige fellesavtaler er en mulighet til endring og omstilling. Staten har tatt et strategisk valg om å opptre samlet. Det gir et mulighetsrom for effektivisering og bedret ressursutnyttelse gjennom lavere priser og reduserte transaksjonskostnader. Effekten av den første avtalen er 90 millioner kroner i årlige besparelser for staten. Potensialet er lang større.

Bli den første til å kommentere på "Å delta i konkurranser om statlige fellesavtaler reduserer kostnadene til tilbyderne"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.