Deltakere i en prekvalifisering fikk hverken innsyn eller klageadgang

Anbud365: Deltakere i en prekvalifisering fikk hverken innsyn eller klageadgangEt selskap der Trondheim kommune, her ved finansdirektør Olaf Løberg, er majoritetseier er kommet i skuddlinjen etter å ha gjennomført en prekvalifisering (foto: Carl-Erik Eriksson/Trondheim kommune).

Skriv ut artikkelen

De 32 deltakerne i en prekvalifisering i Trondheim fikk hverken adgang til å klage eller å få innsyn i øvrige tilbyderes tilbud. Grunnen var at det offentlig heleide aksjeselskapet som sto for kvalifiseringsrunden, hadde sin egen innkjøpsstrategi. De mente at de ikke var omfattet at lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Men fra formannskapet i majoritetseieren, Trondheim kommune, fikk selskapet klar beskjed: De bør følge lov og forskrift. Der er klageadgang og innsyn hjemlet.

Nyhavna i Trondheim skal de kommende årene forvandles fra industri og store asfaltflater til en fortettet bydel. Prosjektet skal gjennomføres i regi av Nyhavna Utvikling ASA, som er offentlig heleiet – Trondheim kommune 67 % og Trondheim Havn IKS med 33 %.

Begrenset konkurranse skal benyttes for å skaffe arkitekt som skal bistå selskapet, og prekvalifiseringen er gjennomført. 32 interesserte meldte seg, og fire skal videre i konkurransen.

Kritikk

I en redegjørelse til formannskapet i Trondheim skriver kommunedirektøren – på generelt grunnlag – at evalueringsprosessen hadde vært tjent med at det var avsatt mer tid. Tidsfristen fra innlevering til avgjørelse, over en helg fra torsdag 17. juni til tirsdag 21. juni, var riktignok kjent i programmet for konkurransen, men det er kommet kritikk fra arkitekthold om at dette likevel virket altfor raskt.

Kritikken, som kom fra både arkitektkontorer, Norske arkitekters landsforbund og politikere rettet seg også mot det innkjøpsreglementet som aksjeselskapet har og som lå til grunn ved konkurransen. Av det fremgår det at selskapet oppfatter seg for ikke å være omfattet av lov og forskrift om offentlige anskaffelser. Ifølge selskapet innkjøpsregler er det dessuten ikke klageadgang og ikke rett til innsyn i øvrige tilbyderes tilbud. Slik klageadgang og innsyn er hjemlet i Lov om offentlige anskaffelser, og er ikke en generell rettighet ved anskaffelser for øvrig.

Anskaffelsesreglene ikke egnet

Det fremgår av kommunedirektørens redegjørelse at det er innhentet en orientering fra selskapet, der det bl.a. heter at selskapet, selv om det ikke er omfattet av lov og forskrift, likevel vil være best tjent med å agere som om det var omfattet. Anskaffelsesregelverkets saksbehandlingsregler reduserer fleksibiliteten i anskaffelsesprosessen, heter det, og det kan virke konkurransehemmende for selskapet. Regelverket etablerer også sanksjoner mot brudd som i seg selv innebærer en økonomisk risiko. Det må da være vektige hensyn som taler for at regelverket likevel skal følges, når konklusjonen er som i dette tilfellet, at reglene ikke kommer til anvendelse. Selskapet har ikke vurdert at slike hensyn foreligger, ifølge notatet fra styret.

Grunnleggende prinsipper

Men selskapet har en innkjøpsstrategi som reflekterer de grunnleggende prinsippene for offentlige anskaffelser og vil, skrive selskapet, sammen med etablering av gode maler sikre gode og ryddige anskaffelser for selskapet og dets eiere.

Formannskapet vedtok imidlertid å be Nyhavna Utvikling AS følge lov og forskrift om offentlige anskaffelser på lik linje med andre offentlige byggherrer.

Bli den første til å kommentere på "Deltakere i en prekvalifisering fikk hverken innsyn eller klageadgang"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.