Denne bør Stortinget vende tommelen ned for …

Anbud365: Denne bør Stortinget vende tommelen ned for …– Jeg håper at Stortinget understøtter et budskap fra leverandørene om at det er nødvendig med prosedyrer som gir tillit utad, sier vår kommentator, spesialrådgiver Johan Henrik Bjørge i NHO Service.

Skriv ut artikkelen

Ideen om at innkjøpere skal få velge én virksomhet blant innkommende tilbud og bare forhandle med denne, gir i praksis ingen mulighet for andre bedrifter å bli hørt med konkurransedyktige tilbud. – Det vil ikke være en troverdig prosedyre utad og Stortinget bør vende tommelen ned, sier Johan Henrik Bjørge i NHO Service.

I Stortingets næringskomite er man i gang med det politiske arbeidet i forbindelse med regjeringens forslag til ny lov om offentlige anskaffelser. Innstilling fra komiteen skal foreligge 2. juni, debatten i Stortinget 9. juni. Saksordfører er Odd Omland (a), som dermed har ansvaret for å lose dette arbeidet trygt i havn.

I tillegg til synspunkter på selve loven, er det å vente at det kommer merknader som Nærings– og fiskeridepartementet må ta hensyn til når de legger siste hånd på utarbeidelse av forskriftene. Samme dag som loven skal debatteres i Stortinget, skal for øvrig også Stortinget vedta å gjøre EU–direktivene til en del av EØS–avtalen og dermed til norsk lovgivning.

I forbindelse med Omlands arbeid har vi spurt våre eksperter, vårt kommentatorkorps, om hvilke råd de vil gi: Hva er det absolutt viktigste å ha oppmerksomheten rettet mot under lovarbeidet i Stortinget? I flere artikler de kommende dagene får du vite hva de har på hjertet.

Leverandørene

Leverandørene er nok mer spent på hva Stortinget sier om regjeringens signaler til forskriftene enn selve loven. – Jeg håper at Stortinget understøtter et budskap fra leverandørene om at det er nødvendig med prosedyrer som gir tillit utad, sier spesialrådgiver, advokat Johan Henrik Bjørge i NHO Service, og fortsetter:

– Så langt er det mange engasjerte bedrifter som rister på hodet over de signaler som gis om legitimering av uforutsigbarhet i kommunale anskaffelsesprosessene under 1,6 millioner og ca. 40 millioner hvis det gjelder bygg og anleggskontrakter. Dersom det skal være noe poeng å gi en ramme eller prosedyre for hvordan det offentlige skal gjennomføre anskaffelsene i dette segmentet, må minimum forutsetning være at to-tre bedrifter får delta i siste fase på helt like vilkår etter ferdige forhandlinger.

Bør vende tommelen ned

Forenklingsutvalgets ide om at innkjøpere skal få velge en virksomhet ut fra innkommende tilbud og så bare forhandle med denne, gir i praksis ingen mulighet for andre bedrifter å bli hørt med konkurransedyktige tilbud. Bjørge er klar: Det vil ikke være en troverdig prosedyre utad og Stortinget bør vende tommelen ned her.

Han mener dessuten at Stortinget bør også si klart ifra at helse- og omsorgstjenester er for viktig oppgave til at det skal begrenses til spørsmålet om subsidieringsmåte av såkalte ideelle virksomheter. Det må være oppgavene og menneskene som er i fokus, ikke hvem utføreren er. Vi kommer til å trenge beste og løsningsrettede bedriftene i tjeneste for eldre og andre med behov. Å reservere kontrakter på dette området blir juridisk feil, men også lite fremtidsrettet for de utfordringene vi står ovenfor i sektoren.

Bli den første til å kommentere på "Denne bør Stortinget vende tommelen ned for …"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.