Difi er på hugget – effektivisering, digitalisering og innovasjon

Anbud365: Difi er på hugget – effektivisering, digitalisering og innovasjonAnskaffelsesområdet skal løftes til å bli et viktig redskap i regjeringens arbeid med å nå sine mål for effektivisering, fastslår avdelingsdirektør Dag Strømsnes i Difi

Skriv ut artikkelen

Ingen tvil, Difi er på hugget. Anskaffelsesområdet under ledelse av avdelingsdirektør Dag Strømsnes skal i enda større grad bli et sentralt verktøy for å nå regjeringens ambisiøse mål for effektivisering, digitalisering og innovasjon. I tur og orden kommer nå benchmarkingstall for statlige etater, strategier og handlingsplaner som skal gi grunnlag for å nå målene.

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) kom til verden 1. januar 2008, og et halvt år senere inntok Strømsnes avdelingsdirektør–kontoret i Avdeling for offentlige anskaffelser (ANS). Nylig er han utnevnt til leder av et nyopprettet OECD–styre som skal være strategisk premissgiver for OECD sitt arbeid med å styrke anskaffelsesfunksjonen i OECD-landene og øke læring på tvers mellom landene. Og ikke nok med det, 1. januar i år ble Statens innkjøpssenter etablert som en del av Difis portefølje. Senteret rapporterer til Strømsnes.

Og han har store ambisjoner for arbeidet i Difi utover i år: – Det er på tide med en kraftig satsing på effektivisering. Anskaffelsesområdet skal løftes til å bli et viktig redskap i regjeringens arbeid med å nå sine mål for effektivisering, fastslår han.

Sammenlikne seg med «naboetaten»

For tiden får Difi opp tall fra alle statlige etater og virksomheter. De vil gi et godt grunnlag for kategoristyring. Dermed kan den enkelte etat/virksomhet sammenlikne seg med «naboetaten» for å se hvor effektivt man kjøper inn på de ulike kategoriene. Det skal gi grunnlag for læring og effektivisering. Aggregert får man dermed også statistikk for hva staten kjøper for.

Strømsnes forteller at de har et konsept for dette klart for utrulling i nær fremtid. Utvikling av en metodikk for effektivisering er også på trappene.

Innovasjon

Innovasjon er et annet satsingsområde. Her skal partnerne i Nasjonalt program for leverandørutvikling – Difi, NHO og KS – ganske snart sette seg sammen for å utvikle en strategi og en plan for å gjennomføre den sterke satsingen som regjeringen legger opp til, bl.a. ved sin bevilgning på 10 millioner for i år.

– Samarbeidet mellom partnerne i leverandørutviklingsprogrammet er meget godt, sier Strømsnes. Vi skal komme med piloter, møteplasser, påvirkning osv. for å spre kunnskap og motivasjon, og vi skal dokumentere erfaringene og utarbeide veiledninger. Alt for å få i gang innovasjon og innovative anskaffelser for alvor.

Change management i innkjøperkorpset er riktignok ingen enkel affære, men Strømsnes har tro for at en innovativ trend skal få gjennomslag.

Miljø og samfunnsansvar

Mer bekymret er han nok når vår samtale kommer inn på satsingen på miljø.

– For å realisere regjeringens ambisjoner i nytt anskaffelsesregelverk, og Stortingets vedtak om at miljø skal vektes med 30 prosent, må det være tilgjengelig veiledning og eksempler om hvordan dette kan gjøres i praksis.  Uten et veiledningstilbud er det stor risiko for at lite skjer for å integrere miljøhensyn i offentlige anskaffelser, fordi dette er en kompetanse de aller fleste innkjøperne/innkjøpsmiljøer ikke har. I den grad noen innkjøpere vil integrere miljøhensyn kan det bli lite forutsigbarhet for leverandørene og lite enhetlige krav fra offentlige oppdragsgivere.

Digitalisering

Når det gjelder digitalisering er den største utfordringen, ifølge Strømsnes, å få dagens lappeteppe systematisert til et helhetlig bilde. I dag er kunngjøring på Doffin obligatorisk, bruk av e–faktura likeså og innsending av tilbud elektronisk blir snart obligatorisk. Derimot avgrenser to deler i den samlede anskaffelseskjede seg bare til å være rimelig rike på erfaringer – KGV (konkurransegjennomføringsverktøy) og ehandel.

– Vi må se på denne kjeden for å finne ut hva som nå skal prioriteres, understreker han og minner om EUs intensjoner om en elektronisk «vegg–til–vegg»–anskaffelsesprosess. Vi skal komme tilbake til Nærings– og fiskeridepartementet med en strategi og handlingsplan for digitaliseringen i løpet av året.

Best value procurement

Avdelingsdirektør Strømsnes slår også et slag for «best value procurement». Det er en ny samarbeidsform innenfor bygg og anlegg, der sentrale stikkord er leverandørutvikling og partnerskap. Han opplyser at Difi for tiden er i dialog med 10 – 15 virksomheter med sikte på å få opp egnede pilotprosjekter for å kunne teste denne samarbeidsformen. På grunnlag av erfaringene kan man utvikle en norsk variant, som også kan overføres til andre komplekse anskaffelser, f.eks. IKT. Difi vil utvikle og bidra med metodikk.

Bli den første til å kommentere på "Difi er på hugget – effektivisering, digitalisering og innovasjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.