Difi vurderer hva som er lovlig finansiering av leverandørportaler

Anbud365: Difi vurderer hva som er lovlig finansiering av leverandørportalerFra BDO er det kommet forespørsel til Difi om lovlighetskontroll av finansieringen av leverandørportalen til Aksess Innkjøp.

Skriv ut artikkelen

Difi er i gang med å vurdere hva som er lovlig finansiering av såkalte leverandørportaler. Bakgrunnen er en henvendelse fra rådgivningsselskapet BDO, der det heter at det må være ulovlig at leverandørmarkedet blir tvunget til å betale for å levere tilbud. De ber Difi om å gi veiledning for hva som kan anses for å være lovlige finansieringsmodeller.

I en epost til Difi/Statens innkjøpssenter tar Morten Thuve, som er partner i BDO, opp en problemstilling knyttet opp til finansiering av leverandørportaler. Som følge av kravet om å innføre elektroniske anskaffelser, dukker det opp firmaer som tilbyr sine løsninger. Det er ulike finansieringsløsninger per i dag for slike løsninger, skriver han.

Det er løsningen til aksessinnkjop.no som han er spesielt opptatt av og ber Difi gi nærmere veiledning om hva som anses som lovlige finansieringsmodeller.  Det er et voksende leverandørmarked for slike tjenester. Løsningen til Aksess Innkjøp mener han må være ulovlig.

Tvunget til å betale

– Her blir leverandørmarkedet blir tvunget til å betale for å levere tilbud, heter det i eposten. I praksis har ikke vi som tilbyder noen andre alternativer enn å benytte deres løsning dersom vi ønsker å levere til Bodø kommune. I en slik monopolsituasjon mener vi det ikke kan være riktig å påtvinge alle tilbydere å måtte betale for løsningen, slik Aksess Innkjøp krever. Vi kan ikke se at intensjonen i innkjøpsreglementet lovliggjør en slik avgift for å få lov til å levere tilbud til det offentlige.

Særlig utfordrende synes han løsningen er dersom man tenker at det er ca. 400 kommuner og minst like mange statlige virksomheter. Løsningen til Aksess Innkjøp ville da medført, dersom alle offentlige virksomheter hadde valgt å gjøre som Bodø kommune, at en leverandør skulle betalt potensielt 500,- for hver eneste kunde, totalt opp mot en halv million kroner for å få lov til å levere tilbud til offentlig sektor.

Ulovlig prekvalifisering

– Vi mener, fremholder han, at dette strider med den frie retten til å levere tilbud til offentlig sektor og intensjonene i anskaffelsesregelverket om likeverd mellom leverandørene. Vi mener dette også innebærer en ulovlig prekvalifisering basert på ikke-relevante kriterier (kriteriet er at leverandørene betaler et abonnement). Finansieringsordningen er også sterkt diskriminerende for mindre leverandørvirksomheter, der beløpet vil kunne ha vesentlig betydning.

Anbud365 har bedt Difi om en kommentar, og i den heter det:

– Difi bekrefter å ha mottatt en henvendelse fra BDO om saken og vi vil nå vurdere saken. Det er for tidlig å si når vi har et svar klart.

Difi har ikke noen myndighetsrolle når det gjelder lovlighetsvurdering av Aksess Innkjøp eller andre virksomheters forretningsdrift.

Aksess Innkjøp

– Det er ikke riktig som BDO skriver, sier Rolf-Inge Sleipnes i Aksess Innkjøp AS til Anbud3655, at de som leverandør eller andre leverandører må levere gjennom leverandørportalen eller må være registrert i portalen for å få tilsendt forespørsler. Tvert imot.  De får forespørslene direkte på e-post og kan fritt til å levere som e-post med vedlegg eller pr. post i stedet. Det er 100 prosent frivillig å levere via vår løsning. Slik vi opplever saken, baserer den seg på flere misforståelser. Det har vi også redegjort for både ovenfor Difi og BDO.

– Det er altså ikke et krav til leverandørene om å levere digitalt, de må faktisk selv gjøre en aktiv handling med å registrere seg som bruker for å gjøre dette, fremholder han. Det kravet kommer først i 2018, og da har vi orientert alle leverandører at da må dette ses på på nytt.

Fra mars 2018 blir det krav til digitale innleveringsløsninger for interkommunale samarbeid, og fra sommeren 2018 skal alle leverandører levere tilbud digitalt. – Da vil vi selvsagt synkronisere og tilpasse oss det nye regelverket som trer i kraft nå i 2018 om krav til digital innlevering, sier Sletnes.

Bli den første til å kommentere på "Difi vurderer hva som er lovlig finansiering av leverandørportaler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.