Difis veiledning for sirkulære anskaffelser er rett rundt hjørnet, vil du være pilot?

Anbud365: Difis veiledning for sirkulære anskaffelser er rett rundt hjørnet, vil du være pilot?Anbud365: Difis veiledning for sirkulære anskaffelser er rett rundt hjørnet, vil du være pilot?

Skriv ut artikkelen

Av seksjonssjef partnere og leverandører, Marit Holter-Sørensen, avdeling for offentlige anskaffelser i Difi

Offentlige anskaffelser får omstilling til sirkulær økonomi til å skje, og Difi sin veiledning er rett rundt hjørnet!

En artikkel på Anbud 365 20. mars viser til at Circular Norway og NITO har gitt innspill til den kommende stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser der de tar til orde for å bygge kompetanse og styrket innsats for sirkulære anskaffelser. Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) er godt i gang med et prosjekt for å utvikle veiledning om grønne og innovative anskaffelser som støtter opp om prinsippene i en sirkulær økonomi. Denne veiledningen skal bygge videre på rådene som nevnes i artikkelen og som har opphav i veiledningen fra EU og en rapport fra Nordisk Ministerråd.

Fremme sirkulærøkonomien

Difis prosjekt ble startet på bakgrunn av politiske føringer i stortingsmeldingen om avfallspolitikk og sirkulær økonomi. Vi skal veilede om krav og kriterier så vel som bruk av innovative anskaffelser som metodikk. Dette kan bidra til å fremme ombruk og produkter med lang levetid, samt fremme nye forretningsmodeller, mobilitetsløsninger og lukkede materialkretsløp. Hensikten er å sette offentlige virksomheter i stand til å bruke sine anskaffelser strategisk til å fremme sirkulærøkonomien. Det kan for eksempel være ved at kommunen deler de nye elbilene med befolkningen når de ikke selv er i bruk, at fylkeskommunen bygger den nye videregående skolen på en avfallsfri byggeplass, bestemmer seg for å rehabilitere et eksisterende bygg til skolen heller enn å bygge nytt, at kommunen leaser en miljøvennlig kunstgressmatte for å forlenge levetiden, eller at departementet trekker om møblene istedenfor å kjøpe nye.

Veiledning ila april

Difis nye veiledning blir sektorovergripende og skal etter planen publiseres innen utgangen av april. Vi vil deretter lage sektorspesifikk veiledning, som PC og skjermer, bygg, plast, møbler og tekstiler. Difi samarbeider med Nasjonalt program for leverandørutvikling og flere norske kommuner og virksomheter for å bidra til å utfordre markedet til økt ombruk av byggematerialer, avfallsfri byggeplasser samt mer miljøvennlige kunstgressbaner. I tillegg samarbeider Difi med europeiske aktører i et treårig prosjekt for sirkulære anskaffelser (CircPro2) som vil bidra til å styrke dette arbeidet.

Difi jakter piloter

I arbeidet med veiledningen har vi sett at det stadig dukker opp gode eksempler på sirkulære anskaffelser og Difi er på jakt etter piloter. Dersom du er i gang med eller har planer om en slik anskaffelse og er interessert i å bli pilot – ta kontakt med oss i Difi.

Bli den første til å kommentere på "Difis veiledning for sirkulære anskaffelser er rett rundt hjørnet, vil du være pilot?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.