Distriktsbutikker ille ute, mistet avtale etter kommunesammenslåing

Anbud365: Distriktsbutikker ille ute, mistet avtale etter kommunesammenslåingEven Tronstad Sagebakken (Ap) er ordfører i ny-sammenslåtte Lindesnes kommune der tre distriktsbutikker nå klager sin nød etter en anskaffelse.

Skriv ut artikkelen

Tre distriktsbutikker i en liten innlandskommune hadde i en årrekke leveringsavtaler med sin kommune som et viktig eksistensgrunnlag. Så ble det kommunesammenslåing, og borte ble avtalen deres. Ikke den nye kommunen, men et fylkesomfattende innkjøpssamarbeid laget ny leveringsavtale. Den var for stor for lokale aktører. De tre distriktsbutikkene klager nå sin nød og mener at opphøret av deres avtaler kom brått på dem. Arbeidsplasser, bosetting og skatteinntekter kan bli rammet, heter det.

Denne saken har vært omtalt i så vel Fædrelandsvennen som i Lindesnes de siste dagene.

Fra 1. januar i år gikk de tidligere kommunene Marnardal, Mandal og Lindesnes sammen i nye Lindesnes kommune, som da fikk drøyt 23 000 innbyggere (kilde: Wikipedia). Tidligere Marnardal kommune, som reaksjonene mot den nye vareleveringsavtalen gjelder, står for om lag en tiendedel av innbyggerantallet.

I Marnardal er det tre butikker, og de har levert dagligvarer og annet til skoler og barnehager i en årrekke. Verdien av kontrakten har ligget i underkant av en million kroner.

Kommunesammenslåing

Men så kom kommunesammenslutningen, og nye Lindesnes kommune allierte seg med OFA (Offentlige fellesinnkjøp Agder). Anskaffelsen ble vurdert som for ressurskrevende for Lindesnes kommune alene. OFA består av Agder fylkeskommune og 24 kommuner. Kristiansand er ikke med.

Ny vareleverings-avtale skulle gjelde hele Agder. Ifølge OFA går man langt i å dele opp kontrakter i både geografiske soner og produktområder. Men det ville være svært vanskelig å dele opp for enkeltbutikker.

Kontraktsverdi 15 mill årlig

Kontraktsverdien var 15 millioner kroner årlig, og anskaffelsen ble delt inn i fem soner, hvorav en Haugesunds-leverandør kapret fire. Denne leverandøren var eneste tilbyder, selv om flere i viste interesse i prosessen. Kontraktstørrelsen var for stor til at noen lokale hadde mulighet til å oppfylle alle krav, påpeker de tre butikkene i Marnardal.

Oppdragsgiverne var underveis i kontakt med de store kjedene, som var blant de interesserte. De kunne levert inn tilbud på vegne av de lokale aktørene, heter det, det har en av kjedene gjort tidligere.

Ikke kjent med anskaffelsen

De tre butikkene i Marnardal skrev i sin tid brev til den nye kommunen om hvordan man ordnet bl.a. varelevering i Marnardal, men fikk ikke noe svar. Det var åpenbart heller ikke kommet til innkjøpernes kunnskap. Og siden butikkene ikke visste noe om anskaffelsen før det sto om den i mediene, tyder det på at de tre butikkene heller ikke hørte noe om anskaffelsen fra sine respektive kjeder.

Nå spår de tre butikkene tap av arbeidsplasser, skatteinntekter – og at bosettingen i distriktene kan rammes. Såpass inntektstap som den nye vareleverings-avtalen innebærer et dypt innhugg for de tre distriktsbutikkene.

Den nye avtalen vil ikke bli sagt opp, den skal gjelde i to år. Leverandøren fra Haugesund lover å kjøpe inn fra lokale butikker – for eventuelt å supplere leveransene.

Bli den første til å kommentere på "Distriktsbutikker ille ute, mistet avtale etter kommunesammenslåing"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.