Dynamisk innkjøpsordning gir mer og bedre konkurranse

Anbud365: Dynamisk innkjøpsordning gir mer og bedre konkurranseInnkjøpssjef Birgitte Gullestad i Bergen kommune opplyser at kommunen i løpet av våren vil invitere interesserte til en samling med erfaringsutveksling knyttet til dynamisk innkjøpsordning (DPS).

Skriv ut artikkelen

Dynamisk innkjøpsordning (DPS) gir mer og bedre konkurranse og derfor er et svært godt alternativ til parallelle rammeavtaler, konstaterer innkjøpssjef Birgitte Gullestad i Bergen kommune overfor Anbud365. Ordningen imøtekommer ikke minst behovet som gründere og nystartede bedrifter har for å få innpass i konkurranser hos offentlige oppdragsgivere. Flere offentlige innkjøpere ønsker nå å prøve ut ordningen.

Bergen kommune har gjennom flere år vært ledende på brukeren av dynamisk innkjøpsordning (DPS = Dynamic Purchasing System) her i landet. Innkjøpssjef Gullestad forteller at kommunen så langt har gjennomført over 300 DPS-konkurranser fordelt på 7 avtaleområder.

Hun fremholder at nytt regelverk har bidratt til at DPS er blitt en enda bedre ordning. Det er ikke lenger nødvendig at leverandørene leverer veiledende tilbud i kvalifiseringsfasen eller trenger å forhåndskunngjøre den enkelte konkurranse under ordningen. – Prosessen er derfor blitt vesentlig mer effektiv både for oss og leverandørene, sier hun.

Fordelen med dynamisk innkjøpsordning

Dynamisk innkjøpsordning vil ofte kunne være et alternativ til parallelle rammeavtaler, eller man kan benytte ordningen ved store kjøp når det allerede eksisterer en rammeavtale. Gullestad fremhever at fordelen med DPS er at konkurransen skjerpes ved at nye leverandører løpende kan kvalifisere seg for å delta.  Dette er positivt for gründere og nystartede bedrifters behov for å få innpass i konkurranser hos offentlige oppdragsgivere. En annen fordel er at den enkelte konkurranse i stor grad kan tilpasses det aktuelle behovet. Når det hele tiden er mulig at nye leverandører vil gi tilbud, reduseres også faren for konkurransevridende samarbeid.

Deler erfaringer

Bergen kommune har den senere tid hatt mange henvendelser fra innkjøpsmiljøer landet rundt som ønsker informasjon om DPS.

– Hva må andre offentlige innkjøpsmiljøer som ønsker å starte med DPS, vite?

– Man må ha noen klare løsninger for hvordan man skal jobbe mest mulig effektivt. Dette er en jobb man ikke blir ferdig med. Nøkkelen er full utnyttelse av konkurransegjennomføringsverktøy (KGV), fastslår Gullestad, som for øvrig opplyser at

kommunen i løpet av våren vil invitere interesserte til en samling med erfaringsutveksling knyttet til DPS.

Bli den første til å kommentere på "Dynamisk innkjøpsordning gir mer og bedre konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.