Enormt behov for kompetente innkjøpere i samhandling med leverandørmarkedet

Anbud365: Enormt behov for kompetente innkjøpere i samhandling med leverandørmarkedetVi er inne i et valgår, og lar disse to kjente ansiktene symbolisere nettopp det.

Skriv ut artikkelen

(En Anbud365–kommentar) Etter oljen trenger landet en dugnad hvor innovative løsninger skal bane veien for fortsatt fremgang og vekst. I dette arbeidet er det et enormt behov for kompetente offentlige innkjøpere som utnytter handlingsrommet innenfor vedtatte lover og forskrifter og som søker de beste løsningene for fremtiden, i et konstruktivt samarbeid med leverandørmarkedet.

Det er Stortingsvalg til høsten. Enkelte politiske partier vil innføre forbud mot profittbaserte barnehager. Mange kommuner tar til orde for å re-kommunalisere renovasjonen og andre kommuner ønsker overhodet ingen kommersielle leverandører innenfor helse- og sosialområdet. Det er ikke uten grunn at dette skjer i et valgår. Her skal samtlige partier posisjonere seg og dermed er skyttergravspolitikken et faktum, hvor politiske partiprogram og retorikken blir målet og ikke utviklingen av et godt og stabilt samfunn. Dersom det private næringsliv representerer en slik stor trussel, hvorfor ikke avvikle private legeordninger, tannleger, fysioterapeuter og psykologer i samme slengen?

Symbiotisk forhold

Det offentlige Norge kjøper varer og tjenester for nesten 500 milliarder hvert år. Det utgjør 15 % av brutto nasjonalproduktet. BNP er et uttrykk for verdiskapingen i Norge. Det offentlige er i et symbiotisk forhold til leverandørene. De er gjensidig avhengig av hverandre. Ja, det er til og med slik at mange private leverandører har levert varer og tjenester som det offentlige aldri hadde hatt mulighet for å produsere selv. Symbiosen er et faktum og den vil vedvare. Det er slik at det offentlige år for år øker andelen av innkjøp fra det private næringslivet. Det har resultert i et stadig bedre tjenestetilbud i offentlig regi. Et offentlig sykehus hadde ikke maktet ansvarlig drift en eneste time, uten varer og tjenester fra næringslivet. Det må bli slutt på at private leverandører og offentlige tjenesteytere blir satt opp mot hverandre.

Enorm mobilisering på innkjøpsområdet

Det skjer en enorm mobilisering innenfor innkjøpsområdet hvor offentlige innkjøpere i stadig større grad skal ivareta miljøet, bekjempe arbeidslivskriminalitet, ettergå leverandørenes produksjonskjeder for å avdekke brudd på menneskerettigheter og omforente internasjonale konvensjoner, bidra til universell utforming og etisk handel, samt hindre korrupsjon i offentlige innkjøp. Den enorme kontrollen som offentlige oppdragsgivere, i stor grad pålegger leverandørene gjennom offentlige anskaffelser, for i det hele tatt å få anledning til å levere varer og tjenester til det offentlige, ville aldri offentlig sektor kunne gjennomføre i egenregi. Det er ikke slik at leverandørene ensidig tenker profitt. Næringslivet pålegges viktige samfunnsmessige oppgaver. Som et resultat av dette utfører de et stort og omfattende samfunnsansvar som kommer hele landet til gode. Dette resulterer i kostnader for leverandørene som det offentlige må ta sin andel av.

Innovasjon og digitalisering

De siste årene har innovasjon og digitalisering blitt dagligdagse begrep. Innovasjon og digitalisering skjer i stor grad i samhandling mellom offentlig og privat sektor. Det offentlige uttrykker behov for nye varer og tjenester og næringslivet leverer, på forespørsel, innovative løsninger. Det offentlige moderniserer, forenkler, effektiviserer og standardiserer, fordi næringslivet utvikler og leverer digitale løsninger.

Gjensidig avhengighetsforhold

Det hadde gagnet samfunnet om politikere og sentrale byråkrater kunne uttrykke en større anerkjennelse for leverandørmarkedets berettigelse i utøvelsen av offentlig tjenesteproduksjon i stedet for å mistenkeliggjøre leverandørene for ensidig å tenke profitt og økonomisk vinning. Norge er et lite land hvor det offentlige og det private næringslivet er sydd inn i et gjensidig avhengighetsforhold.

Vi har bak oss 50 år med en eventyrlig økonomisk utvikling som har funnet sted i samhandlingen mellom privat og offentlig sektor. Det er ikke slik at det offentlige Norge, i denne perioden har vært noen form for taper fordi leverandørmarkedet har tjent penger, snarere tvert i mot. Symbiosen mellom det private og det offentlige har gitt resultater som ingen av partene hadde maktet å oppnå alene.

Bli den første til å kommentere på "Enormt behov for kompetente innkjøpere i samhandling med leverandørmarkedet"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.