Er det noe kraft lenger i innovasjonsvennlige anskaffelser?

Anbud365: Er det noe kraft lenger i innovasjonsvennlige anskaffelser?Tre eksperter klare for å gi deg dybdekunnskap om innovasjonsvennlige anskaffelser, fra venstre: Svend Boye, Oslo Economics, Harald Aas, LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) og Magne Hareide fra DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring).

Skriv ut artikkelen

De siste årene har mer avanserte prosedyrer som innovasjonspartnerskap, plan- og designkonkurranse og før-kommersielle anskaffelser tatt over mye av oppmerksomheten fra innovasjonsvennlige anskaffelser. – Nå ønsker vi å løfte denne lav-terskel inngangen til innovative anskaffelser der det hele startet for nesten 20 år siden, sier Harald Aas, som er innovasjonspådriver i LUP (Leverandørutviklingsprogrammet) til Anbud365. Allerede 3. november slår LUP og DFØ (Direktoratet for forvalting og økonomistyring) et slag for at ofte er «det enkleste det beste» – også når det jaktes på innovasjon gjennom anskaffelser.

På denne torsdagen, 3.november inviterer LUP deg derfor til et gratisseminar om innovative anskaffelser, der hva og hvor om innovasjonsvennlige anskaffelser – eller det noen kaller kjøp av innovasjon – er tema. Invitasjonen gjelder i første rekke innkjøpere, men også prosjektledere/behovseiere i offentlige virksomheter kan ha nytte av å sette av et par timer for å få med seg hva dette nettmøtet har å by på.

LUP bistår fremdeles offentlige virksomheter med innovasjonsvennlige anskaffelser, og da programmet ble etablert for over 20 år siden, var konkurranse med forhandlinger dominerende for å ta i bruk nye løsninger. – En av grunnene til at vi nå løfter prosedyren fram igjen, er at det er den enkleste inngangen for offentlige virksomheter som ennå ikke er kommet i gang med innovative anskaffelser, fremholder han. En annen grunn er at de samfunnsøkonomiske effektene av slike anskaffelser sannsynligvis er større enn de er for anskaffelse av innovasjon.

Dykke dypere ned i

– Antakelsen vår er at anskaffelse av innovasjon resulterer i mer radikal innovasjon, men at innovasjonsvennlige anskaffelser kan gi raskere og større samfunnsøkonomiske effekter fordi det er flere som potensielt kan ta i bruk samme løsning. Det er dette vi nå skal dykke dypere ned i, understreker Aas, og legger til:

– Anskaffelse av innovasjon kan fort få følge av en innovasjonsvennlig anskaffelse slik tilfellet var når Avinor først samarbeidet med norske Øveraasen om utvikling av førerløse brøytebiler og deretter kjøpte løsningen i en innovativ anskaffelse. Det er virkelig radikal innovasjon, selv i et verdensperspektiv. 

Programmet

Programmet finner du her og du kan følge seminaret her (påmelding er ikke nødvendig)

Magne Hareide i DFØ gir på nettmøtet en oppdatert veiledning på innovasjonsvennlige anskaffelser: – Spesielt forhandlede prosedyrer egner seg for anskaffelser av innovative løsninger som er nye i markedet eller som er markedsnære. Forhandlede prosedyrer gir mulighet for utvikling og tilpasning av løsning og med honorering av leverandører dersom man ønsker det.

Svend Boye i Oslo Economics skal gi noe mer innsikt i innovasjonseffekten av henholdsvis «kjøp av innovasjonsprosesser/PCP» og «kjøp av innovasjoner/PPI». Hva gir mest innovasjon i form av tjenestekvalitet? Hva gir best økonomisk effekt? Hva med samfunnsøkonomiske effekter?

Ida Skaaret Laustsen fra LUP letter litt på sløret til “Finn løsninger”, som er ny tjeneste fra LUP for å finne og gjenta gjennomførte innovative anskaffelser.

====

… og litt rydding i begrepene:

  • Innovative anskaffelser er et paraplybegrep for både kjøp av innovative løsninger og utvikling av innovative løsninger.
  • Dersom man kjøper en innovativ løsning som allerede finnes i markedet, kaller vi det innovasjonsvennlig anskaffelse. Prosedyrene konkurranse med forhandlinger og konkurransepreget dialog er mest bruk i innovasjonsvennlige anskaffelser (såkalt forhandlede prosedyrer).
  • Dersom det man trenger ikke finnes ferdig utviklet i markedet ennå kan det offentlige utvikle dette sammen med markedet og da kaller vi det for anskaffelse av innovasjon. Plan- og designkonkurranser og innovasjonspartnerskap er anskaffelse av innovasjon. Her hører også førkommersielle anskaffelser med, selv om det ikke er en spesiell prosedyre, men anbefalt fremgangsmåte for bruk av forsknings- og utviklingsunntaket (FoU-unntaket) i regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Er det noe kraft lenger i innovasjonsvennlige anskaffelser?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.