Evalueringsrapport: Dagens nasjonale terskelverdi beholdes uendret

Anbud365: Evalueringsrapport. Dagens nasjonale terkselervdi beholdes uendretNæringsminister Jan Christian Vestre har fått evalueringsrapport med seks konkrete forslag knyttet til terskelverdi-problematikk (foto: NTB Kommunikasjon / Statsministerens kontor).

Skriv ut artikkelen

Basert på funnene i den samfunnsøkonomiske analysen anbefaler vi at regjeringen beholder dagens nasjonale terskelverdi og ikke innfører en forenklet kunngjøringsplikt, eller fjerner den nasjonale terskelverdien. Det fremgår av en evalueringsrapport som nettopp er publisert.

Det er Oslo Economics, med samarbeidspartnerne Inventura, Advokatfirmaet Mageli (advokat Kristian Jåtog Trygstad) og NTNU (prof. Luitzen de Boer og Xinlu Qiu), som på oppdrag fra regjeringen, har evaluert hevingen av nasjonal terskelverdi.

Analysen i evalueringen indikerer at en optimal terskelverdi for en forenklet kunngjøring og for nasjonal terskelverdi sannsynligvis er noe høyere enn dagens terskelverdi på 1,3 millioner kroner dersom man kun hensyntar de prissatte virkningene.

Lavere terskelverdi?

Samtidig, heter det i rapporten, taler de ikke-prissatte virkningene for en lavere terskelverdi. Dette skyldes at en lavere terskelverdi har positive virkninger for utviklingen av leverandørmarkedet på sikt, og øker transparensen i offentlige anskaffelser som reduserer risikoen for korrupsjon.

– Vår vurdering er dermed at dagens nasjonale terskelverdi er nær et optimalt nivå. En endring i den nasjonale terskelverdien, eller en innføring av forenklet kunngjøringsplikt, vil også føre til tilpasningskostnader for oppdragsgivere og leverandører. Dette taler for å ikke gjøre mindre endringer i terskelverdien, og heller fortsette med dagens terskelverdi.

Forslag til tiltak

Samtidig viser analysen at kunngjøring av anskaffelser kan ha flere positive virkninger i form av økt tillit til offentlig sektor og økt innovasjon og utvikling av leverandørmarkedet.

Følgende tiltak foreslås vurdert av regjering og oppdragsgivere:

1) Øke kompetansen om bruk av del I i anskaffelsesforskriften,

2) Oppfordre til frivillig kunngjøring,

 3) Dele informasjon om anskaffelser som ikke kunngjøres,

4) Forenkle skjemaer for frivillig kunngjøring,

5) Standardisering av krav,

6) Kontrollere anskaffelser under nasjonal terskelverdi

Bli den første til å kommentere på "Evalueringsrapport: Dagens nasjonale terskelverdi beholdes uendret"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.