Fersk Doffin-statistikk: Hver femte dropper å kunngjøre rammeavtale-verdi

Anbud365: Fersk Doffin-statistikk Hver femte dropper å kunngjøre rammeavtale-verdiMed Malin Hogstad i spissen har nå DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) etablert statistikk over en rekke sentrale forhold knyttet til kunngjøringer – og da vet vi enda litt mer av hva som skjer på området offentlige anskaffelser, som årlig forvalter i størrelsesorden 650 milliarder.

Skriv ut artikkelen

Det er en jevn økning i andelen inngåtte kontrakter som kunngjøres, i 2022 viser statistikken at nesten halvparten av kontraktinngåelsene ble kunngjort. Selv om oppdragsgivere er pliktig til å oppgi antatt verdi på rammeavtale-kontraktene de kunngjør, dropper fremdeles hver femte å gjøre det. Men de som etterlever reglene øker fra år til annet. Dette er noe av hva man kan finne i den skattkisten av kunngjørings-statistikk som DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) nå har fått etablert.

På anskaffelser.no har DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) utviklet et omfattende, oppdatert statistikktilbud over kunngjøringer av ulikt slag på Doffin. Her finnes utvikling for kunngjorte konkurranser de siste fem årene og nøkkeltall om kunngjorte konkurranser og kontrakter.

Når det gjelder kunngjøringer over EU/EØS-tersklene, har det i disse årene samlet sett vært en vekst, fra drøyt 8000 i 2018 til litt over 8400 i fjor, selv om det i 2020 var en ørliten nedgang (1%). Betydelig nedgang i antall kunngjøringer etter konsesjonskontraktforskriften og etter forskrift om forsvars – og sikkerhetsanskaffelser er trolig forklaringen på den smule nedgang fra 2019 til 2020.

Åpen anbudskonkurranse dominerer

Det er kunngjøringer etter anskaffelsesforskriften som utgjør den desidert størstedelen av det samlede antall, og her har det vært vekst i alle de fem årene, selv om den er svært liten fra 2021 til 2022(0.1%). Fra 2018 til 2019 var det et kraftig byks – fra ca. 6100 til 7400.

Prosedyren åpen anbudskonkurranse dominerer blant kunngjøringene. Bruken av konkurransepreget dialog varierer år for annet, fra 16 kunngjøringer i 2021 til 44 i fjor. Konkurranse med forhandlinger er med i nær 800 kunngjøringer hvert år, unntatt i 2020 da bare litt under 700 representerte denne prosedyretypen. Innovasjonspartnerskapene varierer mellom tre i 2019 og 8 både i 2020 og 2021, seks i fjor.

Frivillige kunngjøringer

Omfanget av frivillige kunngjøringer, dvs. på området der ingen kunngjøringsplikt er, under den nasjonale terskelverdien, synes å ha satt seg fast på om lag 2000 hvert år. Det var en jevn økning frem til 2021, men i fjor ble det registrert noen titalls færre enn året før. Også her utgjør kunngjøringer etter anskaffelsesforskriften majoriteten, og tjenestekontraktene er den type kontrakter som er hyppigst representert.

Antallet kunngjøringer som gjaldt dynamisk innkjøpsordning nådde sin topp i den femårsperioden statistikken omfatter, i 2020 da drøyt 120 slike kunngjøringer ble registrert. Årene før var det en rask stigning fra 48 i 2018 via 78 året etter, og etter toppåret er det bratt nedoverbakke til 103 i 2021 og 61 i 2022.

Rammeavtaler

Bruken av rammeavtaler er jevnt økende gjennom alle de aktuelle fem årene. Nesten hver femte kunngjøring gjelder nå en rammeavtale. Og det er kunngjøringer etter anskaffelsesforskriften som er driveren, med vekst fra 980 kunngjøringer i 2018 til det dobbelte i fjor. Rammeavtale-kunngjøringer etter de øvrige forskriftene varierer fra år til år. Og det er særlig åpne anbudskonkurranser som er prosedyren som utgjør denne veksten i rammeavtale-kunngjøringer.

Oppdragsgiver har i kunngjøring av konkurranse om rammeavtale plikt til å oppgi en estimert verdi på rammeavtalen. Andelen oppdragsgivere som gjør dette, øker, men det er fremdeles slik at ca. hver femte lar være.

Kontraktinngåelser

Statistikken til DFØ forteller også at det er en jevn økning i andelen oppdragsgivere som kunngjør kontraktinngåelsene. Det nærmer seg halvparten, 47,4% av kontraktene ble kunngjort i fjor. Kunngjøringer etter de øvrige forskriftene viser litt berg og dalbane, samtidig som andelen inngåtte kontrakter er konsesjonskontraktforskriften i 2022 lå under 30%. Over de siste fem årene har det ikke vært særlig vekst i andelen her, selv om man etter denne forskriften i 2020 nådde tett oppunder fire av ti som kunngjorde inngåtte kontrakter.

Bli den første til å kommentere på "Fersk Doffin-statistikk: Hver femte dropper å kunngjøre rammeavtale-verdi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.